Leserinnlegg:

«Frank, du har rett!»

Cruise-reguleringer: Når det blir reguleringer for cruisetrafikken i verdsarvfjorden, handler det ikke først og fremst om globale konsekvenser, men om å ta vare på vår egen hverdag og virkelighet, skriver Dagrun Agnes Vikesland (SV) i dette innlegget.  Foto: NTB scanpix

Innleggsforfatter: Dagrun Agnes Vikesland, 1. kandidat, Fjord SV. 

Leserinnlegg

I sommervarmen og lokalavis-ferien har Frank Sve hatt et innlegg i Dagbladet Meninger som har fått en del hoder til å koke litt ekstra fordi han uttrykker seg litt kritisk til de nye miljøkravene til cruisenæringen og til at Norge skal ta en lederrolle i internasjonalt klimaarbeid. Men la oss holde hodet kaldt og lese hva Sve legger minst like stor vekt på, nemlig noe som på en fantastisk måte illustrerer det gode, gamle slagordet «Tenke globalt, handle lokalt».

Sve skriver hvordan elvene på Stranda da han var liten, var preget av omfattende utslipp «som ikke var bra» og hvordan det virket negativt på muligheten for en liten gutt til å ferdes langs elva. I dag er elvene reine «etter strenge restriksjonar for både landbruksnæringa og kommunane har kontroll på hushaldsavfall, og næringslivet har strenge miljøkrav», skriver han. Og Frank, du har så rett: sånn kan det gjøres!

Som Sve skriver, er elvene renset med restriksjoner og felles innsats. Nå skal cruisenæringen og alle vi andre gjøre den samme gode jobben for fjordene. Regjeringen liker å si at «det skal lønne seg å jobbe». Om de virkelig mener det, må det selvfølgelig også gjelde cruisenæringen. Sve er bekymret for næringslivet, men med restriksjoner kommer behov for teknologiutvikling. Erfaringen tilsier vel at det ikke er noen ulempe for Norge siden nettopp smarte hoder og teknologiutvikling er blant våre viktigste ressurser i global sammenheng.

Når det blir reguleringer for cruisetrafikken i verdsarvfjorden, handler det ikke først og fremst om globale konsekvenser, men om å ta vare på vår egen hverdag og virkelighet: den klare lufta, det fantastiske utsynet og fisken i vannet. Som jo er det cruiseturistene også kommer for å oppleve, selv om de ikke alltid vet hvor de er. Hvem er vel nærmere til å påpeke og kjempe for dette enn en politiker fra verdsarvkommunen Stranda? Og Frank, du kan regne med oss: på lag med verdsarven! Verden må gjerne være med på ferden!

Dagrun Agnes Vikesland
1. kandidat, Fjord SV

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!