Jeg er en av de mange som har vært motstander av å slå sammen Ålesund, Skodje, Haram, Ørskog og Sandøy til nye Ålesund kommune. Uansett, hva jeg mener om dette, så er vedtaket om sammenslåing er fattet og «de kloke» som skal styre for oss, har sagt at dette skal bli flott, vi må alle gi litt og vi må vise oss som gode medborgere.

Jeg har gått litt i meg selv, og prøver å se på dette som skal skje fra 2020 med mer positivitet. Navnet på kommunen er bestemt, byvåpenet er avklart og så ser det ut som om at det bare er målformen det gjenstår å krangle om, spesielt i leserinnlegg i avisa.

Jeg har følt meg trygg på at politikerne som sitter med makta i dag, var kommet mye lenger i prosessen. Det trodde jeg helt til jeg leste Sunnmørsposten lørdag den 3. august, litt over en måned før kommunevalget. I den artikkelen får vi vite at der er store variasjoner i SFO-priser i kommunene som skal utgjøre nye Ålesund.

Jeg trodde at denne kjempejobben var begynt for lenge siden!

Når de ikke har svar noe så enkelt som SFO-prisene, så antar jeg at de heller ikke har tenkt på andre priser på tjenester og avgifter i den nye kommunen.

Fra 2015 økte Ålesund kommune inntektene på eiendomsskatt fra 25 mill. til 97 mill. Dette var en økning på 388 prosent. Enkelte politikerne i dagens Ålesund kommune har prøvd å ta æren for at vi kom oss vekk fra Robek-lista. Det er vi – innbyggerne i Ålesund som har betalt prisen.

I dag har ikke Haram og Ørskog eiendomsskatt. Jeg synes at de må få vite om de må betale det fra 2020. Jeg forutsetter også at alle innbyggerne skal betale akkurat det samme for tjenester og avgifter i vår nye kommune.

Det er valg den 9. september, og før den tid så må vi som velgere få vite hva dere politikere tenker og mener! Jeg vet utmerket godt at dere ikke kan svare nøyaktig på krona hva vi skal betale, men det minste jeg forlanger er å få svar på følgende;

1. Skal alle innbyggerne i Ålesund kommune betale det samme i SFO?

2. Skal vi alle betale det samme for andre tjenester som kommunen yter?

3. Skal vi på likt grunnlag betale det samme i kommunale avgifter for vann, kloakk osv.?

Kjære ordførerkandidater, lytt til oss og svar oss velgere hvordan du og ditt parti vil forholde seg til disse fire enkle spørsmålene.

Dette må komme på bordet snarest og i god tid før valgdagen. Alle vi 65.735 innbyggerne i nye Ålesund kommune fortjener forutsigbarhet i hva det vil koste oss å bo og leve her.

Guro HovlandHessa, Ålesund

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!