Leserinnlegg:

«Hva er god politikk for kommuneøkonomien?»

Kommuneøkonomi: Arbeiderpartiet og ordfører Eva Vinje Aurdal har klart å rette opp en åpenbart skakkjørt økonomi i Ålesund, skriver Kjetil Ermesjø (Ap) i dette innlegget.  

Leserinnlegg

Nok en gang vil Høyre at Ålesund skal få lavere inntekter gjennom skatteletter. Samtidig loves det å bruke mer penger. Denne modellen har vært forsøkt her tidligere. Da ble vi godt og trygt plassert på ROBEK-lista. Arbeiderpartiet og ordfører Eva Vinje Aurdal har klart å rette opp en åpenbart skakkjørt økonomi og endelig er vi tatt av den lista. Fire år med god økonomisk kontroll hvor alle bidrar til å løfte sammen har ført til at vi nå kan styre egne investeringer. Eiendomsskatt var et nødvendig virkemiddel på den veien. Nå er det på tide å justere den litt inn gjennom å innføre fradrag på skatteseddelen slik at den blir enda mer rettferdig fordelt.

Spør en politiker:

Skatten du ikke blir kvitt - på ei stund

Innbyggerne i nye Ålesund kommune må belage seg på å betale eiendomsskatt ei god stund framover. De neste to årene skal brukes til å samordne reglene for innkreving.


Høyre vil for eksempel at alle elever i grunnskolen skal ha en datamaskin eller nettbrett. Dette er et eksempel på en bra tanke som koster mye. Hver enhet vil koste minst 10.000 kroner alt medregnet. Nye Ålesund vil få ca. 8500 grunnskoleelever. Det blir en kostnad på 85 millioner kroner. Faktisk ønsker Arbeiderpartiet det samme, med en fornuftig finansiering i ryggen så har vi råd til dette.

Totalt går 2/3 av kommunens utgifter til barnehage, skole og helse/omsorg. Det er flott at Høyre ønsker å styrke disse sektorene, det er ikke slik at jeg er imot alle forslag de kommer med. Men det er altså noe som ikke henger sammen, når de samtidig som de øker pengebruken på disse områdene også har som tydelig målsetning å senke skatter og dermed senke inntektene til kommunen. For å ha et sterkt fellesskap der alle skal delta og alle skal få en del av godene, så må vi også bidra etter evne.

Frp sier bestemt nei til eiendomsskatt og bypakke:

- Blir ingen god start for en ny kommune

Eiendomsskatt og bomring rundt sentrum er ingen god måte å bygge en ny kommune på, mener Frp. Nå skal ordførerkandidat Thorbjørn Fylling ut i valgkampen å forsikre velgerne om at skatten skal vekk og at bommene aldri blir satt opp.


Her ligger en vesentlig forskjell på en kommune styrt av Arbeiderpartiet eller Høyre. Det som tydelig fremgår av Høyre-programmet er at en stor del av eldreomsorgen skal privatiseres. De kaller det «valgfrihet». I praksis vil det bety en av to ting, enten må kommunen likevel betale for tilbudet, til en pris hvor den private aktøren skal ta ut overskudd på toppen, eller så blir det et valg for de som har råd til å betale for det. Ingen av de alternativene er god eldreomsorg.

Så ikke la dere lure. Fakta er at Ålesund var på ROBEK-lista etter mange år med blått styre. Etter under fire år med AP er vi ute av lista. Den nye storkommunen bør ikke starte livet som et underskuddsprosjekt. Godt valg!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!