Rødt Ålesund merker seg at 2. august tar leder i Sunnmørsposten til orde for å forsvare at private tar ut utbytte fra barnehagene de driver, og at det er innafor å drive barnehage som butikk. Dette er vi i Rødt dypt uenig i. Vi mener at fokuset på barn skal være omsorg, ikke profitt. Åpner vi først for en business av barneomsorg, må en også akseptere at motivet og prioriteringen i første rekke er å tjene penger, ikke barns beste. Dette er den harde sannheten med profitt innen velferd.

Mange skyver private, ideelle aktører foran seg når en snakker om private tilbydere av velferdstjenester, men de ideelle ildsjelene skvises nå ut av barnehagesektoren i raskt tempo mens de kommersielle aktørene vokser seg stadig større. Siden 2005 har det ifølge SSB blitt 58.000 flere kommersielle barnehageplasser, mens 19.000 ideelle barnehageplasser er lagt ned. Vi ser en økende trend i at oppkjøpsfond kjøper opp barnehager. Dette truer mangfoldet i barnehagesektoren. Og la det være klinkende klart: Rødt er for at private ideelle skal få drive barnehager, rusomsorg o.l. Det vi er imot er at kommersielle aktører skal få berike seg selv på våre skattepenger. Dersom de driver så godt at de kan ta ut utbytte, bør i så fall eventuelle tilskudd fra staten reduseres tilsvarende. Staten skal ikke subsidiere penger i lomma på barnehageeiere!

Penger til overs bør gå inn i et enda bedre barnehagetilbud med flere voksne per barn, bedre uteområder og fasiliteter, lavere foreldrebetaling og gratis mat. Penger foreldre betaler inn til barnehager skal gå til drift, og overskudd burde brukes til å bygge ut tilbudet.

Å få lov å ta ut utbytte oppfordrer til å skorte på arbeidsmiljø og arbeidsforhold, voksentetthet per barn og generell god oppfølging av barna. Tall fra Utdanningsnytt viser for eksempel at Gnist-barnehagene i Ålesund kommune opererer med lavere bemanning per barn enn resten av barnehagene. Snittet er på 6.2 barn per voksen, mens Gnist Høgvoll, Gnist Hessa, Gnist Flisnes og Gnist Ratvika har hatt henholdsvis 7,3, 7,2, 7,1 og 7,2 barn per voksen ifølge tall fra desember 2017. 2017-regnskapene viste at Gnist-barnehagene i hele landet har fått med over 27 millioner kroner i overskudd som har gitt eierne store inntekter.

Barnehagetilbudet i Ålesund kommune og nabokommunene som blir slått sammen er av slik art at de fleste barnehagene er privat drevet. Flere av kommunene har ikke vært flink nok til å bygge ut nok barnehager til å møte etterspørselen. Faktisk har kommunale barnehager blitt nedprioritert til fordel for private slik vi ser på Hessa hvor Hessa barnehage ble nedlagt, fordi Gnist kunne ta unna en del av barna i stedet. Nå er det igjen mangel på barnehageplasser på Hessa (som mange sa ville være konsekvensen da den kommunale barnehagen ble lagt ned i 2015), og for oss i Rødt Ålesund er det viktig at det offentlige tar ansvar for både kvalitet og kontinuitet i barnehagetilbudet, og det eneste fornuftige er at kommunen åpner Hessa barnehage på ny.

Rødt Ålesund mener at barn skal ha rett på barnehageplass i nærmiljøet sitt, og kommunen må ta grep! Derfor er det viktig for oss at alle nye barnehager som bygges ut skal være i kommunal regi. Vi har forståelse for at mødre og fedre velger den barnehagen som er nærmest, og at om den er privat/kommersiell/kommunal/ideell ikke er det viktigste for småbarnsfamilien. Det er politikerne og kommunens ansvar å kunne tilby barnehager som sørger for at barna blir godt ivaretatt med høy bemanning og gode fasiliteter til lave priser. Derfor vil vi også jobbe for en enda høyere bemanningsnorm for småbarn og lavere makspris i barnehagen.

Malena Strømmen Malakzadeh1. kandidat for Rødt Ålesund

Lisa Uggedal HolmMedlem i Rødt

Vidar Thorholm Klemetsen

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!