I et innlegg 14. august tar daglig leder og eier av FUS-barnehagene Eli Sævareid et oppgjør med SV sin barnehagepolitikk.

Jeg forstår at eier av FUS-barnehagene vil kjempe for retten til å ta ut profitt. Det er slik eierne tjener penger.

Det er selvsagt også lov å arbeide for at elever, pasienter og brukere skal underlegges samme markedstankegang som biler og dagligvarer.

At alle varer og tjenester skal ut på det frie markedet. Det er en politikk SV er uenig i. Vi vil la markedet styre der vi mener markedet fungerer og styre markedet der vi mener det er nødvendig, for eksempel innen velferd.

Vi vil ha et regelverk som sikrer at skattepenger går til velferd og ikke profitt.

Det er forskjell på å selge biler og å drive sykehjem og skoler.

SV har aldri foreslått at private barnehager i Ålesund skal bli kommunale. For det første er det ikke mulig innenfor dagens regelverk, og for det andre så støtter vi private ideelle barnehager.

Vi mener derimot at de neste barnehagene i Ålesund bør være kommunale og den nye på Ellingsøya burde vært kommunal. Det fordi det i dag er 32 private og 13 kommunale barnehager. Det er behov for en bedre balanse.

Sævareid viser til en rapport som er bestilt av Private barnehagers Landsforbund (PBL) fra Agenda Kaupang som skal vise at det offentlige har spart 20 milliarder med private barnehagedrift over ti år.

Denne rapporten har tidligere blitt møtt med kritikk, blant annet på grunn av urealistiske forutsetninger.

En uavhengig rapport fra Telemarksforskning viser heller ikke en slik innsparing. Ifølge SSB hadde private barnehager i 2017 et overskudd på 1,2 milliarder.

I dag er det ikke lov å ta ut profitt dersom man driver private skoler. Slik bør det også være for private barnehager.

Dersom man virkelig ønsker mangfold av barnehager og skoler må man ha et regelverk som legger til rette for det. Vi må la de ideelle private barnehagene få et rammeverk som gjør det mulig for dem å eksistere. Og vi må sikre at lønns- og arbeidsvilkårene til dem som jobber der ikke blir svekket.

I dag ser vi at store utenlandske fond kjøper opp barnehage etter barnehage. Siste eksempel fra Sunnmøre er den private barnehagekjeden Gnist som ble solgt til et utenlandsk fond. Eierne satt igjen med en gevinst på 356 millioner kroner.

De ansatte på Gnist gjør en god og viktig jobb og skal ha all honnør for jobben de gjør hver dag med barna. Men er det riktig at eierne skal kunne ta ut profitt og kunne bygge seg en formue på flere hundre millioner når det er skattepenger og foreldrebetaling som finansierer driften og investeringene?

SV bedriver verken korstog eller demoniserer private aktører. Vi vil arbeide for god offentlig tjenester og sikre at skattepengene går til velferd og ikke profitt. Velgerne kan være trygge på at SV tar kampen mot profitt i velferden i kommunene og på Stortinget.