Ikke kast kirkevalget i søpla!

Kirkevalget: Mamma hadde revet kirkevalgkortet i to, og kastet det i søppelet. Da jeg forklarte betydningen av å delta, hentet vi det ut av søppelet og teipet det sammen.  Foto: Privat

Leder: Anne Karin Zeitz, Virksomhetsleder Bymisjonssenteret i Ålesund.  Foto: Staale Wattø

Leserinnlegg

Nylig var jeg på kaffebesøk hos min mor og kommunevalget ble raskt et tema. Skal du stemme ved kirkevalget da, spurte jeg. Nei, dét skulle hun i hvert fall ikke! Det angikk henne overhode ikke. Hun hadde aldri stemt ved et kirkevalg.

– Jeg fikk noe greier i posten. Det rev jeg i to og kastet direkte i papirdunken, sa hun.

Jeg var ikke overrasket. Dessverre ser det ikke ut til at kirka har relevans for mange, selv min ellers engasjerte mor, og andre som ville satt seg selv i kategorien «barnetro».


I Møre bispedømme (Møre og Romsdal fylke) er det prestemangel. Likevel formuleres utlysningsannonser slik:

Samlivsform vil bli etterspurt og kan vektlegges.

Møre er et av få bispedømmer som setter dette kriteriet. Det betyr at selv om en prest er svært godt egnet til prestetjeneste, så kan vedkommende diskrimineres på bakgrunn av sin legning.

Selv om stillingsprosesser foregår bak lukkede dører, er det åpenbart at sjansen er liten for at Møre ansetter skeive prester. I praksis betyr det at enkelte lokale kirker står uten prestetjeneste.

Kirkevalget avholdes samtidig som kommunevalget, hvert fjerde år. Man trenger kun legitimasjon når man møter opp i stemmelokalet. Ofte er dette i samme bygning og på samme tidspunkt som kommunevalget.


Bønnelista ville ikke stille til debatt under Pride

– Etter å ha ringt oss gjennom valglista deres og fått nei på nei, fikk vi etter hvert beskjed om at det var tatt ei beslutning fra sentralt hold om ikke å stille.Bønnelista i Møre:

– Har ikke noe imot å stille til debatt, men nekter å bli satt i bås

– Jeg har ikke noe imot å stille til debatt, men jeg nekter å bli satt i bås og stemplet med en merkelapp jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Monika Tettli, førstekandidat til årets kirkevalg for Bønnelista i Møre bispedømme.Kirkevalget i Møre bispedømme:

Bønnelista manglet en ungdomskandidat fra å stille til valg – men Valgrådet godkjente liste med like få ungdommer

Bønnelista klarte ikke å stille til valg i Møre bispedømme fordi de manglet én ungdomskandidat. Nå kommer lista til å sende inn klage, etter at Valgrådet godkjente ei liste som heller ikke oppfyller kravet om ungdomsrepresentasjon.


I kirkevalget kan man stemme på tre lister: Åpen folkekirke, Nominasjonskomiteens liste og Bønnelista.

Åpen folkekirke en liste bestående av folk som ønsker en liberal og åpen folkekirke. En kirke der alle inkluderes og ønskes velkommen. Der prester ikke skal vurderes ut fra om de er skeive eller heterofile, men på bakgrunn av kompetanse og egnethet.

Åpen Folkekirke ble opprettet slik at det skulle bli enklere for flere å vite hva kandidatene står for. Også de som ikke engasjerer aktivt i kirkelivet.

Det var Åpen Folkekirke som tok kampen for at likekjønnede skulle få gifte seg i kirka.

Nominasjonskomiteens liste består av både liberale og konservative kandidater.

Det tredje alternativet er Bønnelista.

Det er en konservativ liste som består av kandidater som ønsker å reversere likekjønnet vigsel i kirka.

I fjor samlet Pride 4.000 mennesker i Ålesund. Vi stilte for å markere solidaritet, kjærlighet og mangfold.

– At alle kan elske den de vil.


Kirkevalget 2019:

Fortsatt et stykke igjen til kirke-demokrati

Spørsmålet om vielse av homofile ga rekordhøy deltakelse ved kirkevalgene i 2015.

Solidaritet betyr å gjøre andre sin kamp til sin egen. Flere tusen stilte denne dagen for å vise solidaritet med alle de som opplever å bli utstøtt, diskriminert og mobbet for sin legning. Statistisk sett kan man anta at de aller fleste av disse på en eller annen måte har et forhold til Den norske kirke.

– Homoplanen trengs så lenge homo er et skjellsord

Meget samstemte ungdomskandidater under den politiske debatten på Ålesund Prides første dag.

Tenk om alle disse visste at de har makt til å endre muligheten for at homofile prester skal ha like muligheter som heterofile til å bli ansatt i fylket vårt?

En mer konkret solidarisk handling skal man lete lenge etter!

I vår familie er det stor takhøyde for uenigheter og vi har ofte høylytte diskusjoner om mangt og mye. Samtalen med min mor om kirkevalget utviklet seg ikke til en slik. Ifølge henne selv var hun glad for å vite mer om hva som står på spill. Hun tar mer enn gjerne kampen på andres vegne, slik hun har gjort mange ganger før. Hun ba meg sporenstreks å hente valgkortet ut av papirdunken og teipe det sammen.

Mandag 9. september legger hun listen fra Åpen Folkekirke i stemmeboksen.


Kirkevalget 2019:

Innflytter stilte opp for kirka

Som innflytter ble kirka en inngangsport til lokalmiljøet.Kirkevalget 2019:

Når ting raser sammen

– Folk tyr til kirka i kriser. Og alle møter tøffe ting i livet.


Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!