Nylig var jeg på kaffebesøk hos min mor og kommunevalget ble raskt et tema. Skal du stemme ved kirkevalget da, spurte jeg. Nei, dét skulle hun i hvert fall ikke! Det angikk henne overhode ikke. Hun hadde aldri stemt ved et kirkevalg.

– Jeg fikk noe greier i posten. Det rev jeg i to og kastet direkte i papirdunken, sa hun.

Jeg var ikke overrasket. Dessverre ser det ikke ut til at kirka har relevans for mange, selv min ellers engasjerte mor, og andre som ville satt seg selv i kategorien «barnetro».

Samlivsform vil bli etterspurt og kan vektlegges.

Møre er et av få bispedømmer som setter dette kriteriet. Det betyr at selv om en prest er svært godt egnet til prestetjeneste, så kan vedkommende diskrimineres på bakgrunn av sin legning.

Selv om stillingsprosesser foregår bak lukkede dører, er det åpenbart at sjansen er liten for at Møre ansetter skeive prester. I praksis betyr det at enkelte lokale kirker står uten prestetjeneste.

Kirkevalget avholdes samtidig som kommunevalget, hvert fjerde år. Man trenger kun legitimasjon når man møter opp i stemmelokalet. Ofte er dette i samme bygning og på samme tidspunkt som kommunevalget.

I kirkevalget kan man stemme på tre lister: Åpen folkekirke, Nominasjonskomiteens liste og Bønnelista.

Åpen folkekirke en liste bestående av folk som ønsker en liberal og åpen folkekirke. En kirke der alle inkluderes og ønskes velkommen. Der prester ikke skal vurderes ut fra om de er skeive eller heterofile, men på bakgrunn av kompetanse og egnethet.

Åpen Folkekirke ble opprettet slik at det skulle bli enklere for flere å vite hva kandidatene står for. Også de som ikke engasjerer aktivt i kirkelivet.

Det var Åpen Folkekirke som tok kampen for at likekjønnede skulle få gifte seg i kirka.

Nominasjonskomiteens liste består av både liberale og konservative kandidater.

Det tredje alternativet er Bønnelista.

Det er en konservativ liste som består av kandidater som ønsker å reversere likekjønnet vigsel i kirka.

I fjor samlet Pride 4.000 mennesker i Ålesund. Vi stilte for å markere solidaritet, kjærlighet og mangfold.

– At alle kan elske den de vil.

En mer konkret solidarisk handling skal man lete lenge etter!

I vår familie er det stor takhøyde for uenigheter og vi har ofte høylytte diskusjoner om mangt og mye. Samtalen med min mor om kirkevalget utviklet seg ikke til en slik. Ifølge henne selv var hun glad for å vite mer om hva som står på spill. Hun tar mer enn gjerne kampen på andres vegne, slik hun har gjort mange ganger før. Hun ba meg sporenstreks å hente valgkortet ut av papirdunken og teipe det sammen.

Mandag 9. september legger hun listen fra Åpen Folkekirke i stemmeboksen.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Anne Karin Zeitz, Virksomhetsleder Bymisjonssenteret i Ålesund. Foto: Staale Wattø