Leserinnlegg:

«Viktig at uavhengige lister får stille til valg»

Valget: Ålesundlista er en tverrpolitisk liste som setter innbyggerne i Nye Ålesund kommune først, uten verken press fra eller omtanke for nasjonale partiorganisasjoner, mener artikkelforfatteren.  Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Leserinnlegg

Takk til Svein Rune Johannesen som setter Ålesundlista på agendaen i sitt innlegg 18. august. Han frykter åpenbart, forhåpentligvis med rette, at Ålesundlista gjør et godt valg 9. september.

Den nedlatende holdninga han viser ved å kalle en tverrpolitisk liste for hele den nye kommunen for en «bygdeliste» vender nok bare bort enda flere velgere fra hans parti.

Ålesundlista er en tverrpolitisk liste som setter innbyggerne i Nye Ålesund kommune først, uten verken press fra eller omtanke for nasjonale partiorganisasjoner.

Det er ingen som tror på deg, Svein Rune, hvis du hevder at du, i en tenkt situasjon, ville vært kritisk mot egen helseminister hva gjelder sykehuset.

Det problemet får vi aldri, så innbyggerne kan være sikre på at vi sier det vi mener til enhver tid om det gjelder sykehuset, Møreaksen, bypakke eller bompenger.

Det er viktig at uavhengige lister får stille til valg, det er helt elementært for at vi skal ha et fungerende demokrati.

Da er det beskrivende for tiden vi lever i, at representanter for de store partiene ser ut til å ha aversjon mot vanlige folk som stiller til valg uten å sverge tilhørighet til et nasjonalt parti.

Debattsidene har hatt flere innlegg mot Ålesundlistas eksistens. Ved å se ned på folkevalgte fra uavhengige lister ser de også ned på oss som velgere og det er ikke greit, men ikke overraskende, i en tid da de politiske partiene ser ut til å distansert seg fullstendig fra velgerne.

De vil gjerne bestemme for oss hvem vi skal stemme på, og det gjør de i stor grad med partienes nominasjonsprosesser der de fleste representantene allerede er bestemt før valget ved at omtrent alle plassene partiene realistisk får i valget har fått stemmetillegg (kumulering).

Ålesundlista har bare gitt stemmetillegg til ordførerkandidat Hans Kjetil Knutsen slik at folket får velge hvem på lista som har den nødvendige tilliten til å bli folkevalgt.

Slik sikres folket virkelig medvirkning på hvem som skal tjene dem de neste 4 årene, i motsetning til at relativt små lokale partiorganisasjoner plukker ut for velgerne på forhånd.

Vi kommer til å fortsette jobben med å holde de politiske partiene i ørene om de blir aldri så irritert.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!