Må si meg helt enig i kollega Egil Schistad i hans leserinnlegg nylig. Han må kanskje være ung men knappest «naiv og blåauga». Han forefaller derimot være mer klarsynt, konstruktiv og virkelighetsnær enn ledelsen i Helse Møre og Romsdal.

Som «gammel» hjertespesialist med 35 års fartstid på området i Sverige og Norge både innen sykehusvesen og avtalepraksis i Norge, ble jeg allerede på slutten av 90-tallet, under vikariat på Ålesund sykehus, veldig forbausa over den passivitet som rådde og fremdeles råder innenfor hjertemedisinen i Møre og Romsdal.

Sverige hadde på den tiden innrettet PCI-enheter over nesten hele landet. Men i Møre og Romsdal virket det på meg som om hjertespesialistene satt i fanget på kollegaene ved St. Olavs Hospital. Ved et regionmøte innen hjertemedisin her i Ålesund senest 2014 vekte jeg spørsmålet igjen om «Hvorfor ikke PCI i Ålesund?»

«Dette er ingenting mer å diskutere», fikk jeg som svar fra nåværende fagsjef Torstein Hole. Jeg har under nå 14 år i Ålesund fått ett inntrykk av at arbeidsplasser/fagmiljø ved St. Olava er viktigere enn hjertepasientenes ve og vel fra Møre og Romsdal.

Jeg opplever det hjertemedisinske miljøet her i fylket som veldig konservativt og passivt. Og at «som det har vært skal det forbli». Ingen innen fagområdet tar saklig til orde verken for eller imot etablering av PCI i Ålesund. Eller kommer med forslag til forbedring/forandring tross all kunnskap om at nærhet til den, iblant livreddende, behandling som PCI-er har, dokumentert sin berettigelse .

Bra at det politiske miljøet i Ålesund nå tar opp denne saken. Det er direkte pasientfiendtlig at styret i Helse Møre og Romsdal har tatt PCI etablering i Ålesund av agendaen.

European Society of Cardiology har som motto «å redusere byrden av hjertekarsykdommer». Jeg ser ikke at Helse Møre og Romsdal bidrar til å nå disse mål på dette området. PCI og andre hjerteoperasjoner og derpå følgende hjerterehabilitering er grunnleggende forutsettinger for nettopp å kunne redusere denne byrden. Og bedre pasientenes livskvalitet. Jeg synes at det er på tide at styret i Helse Møre og Romsdal tenker om og gjør noe så «får vi de te».

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!