Odd-Østen Hurlen viser i innlegget sitt urettferdigheten som noen av politikerne i nye Ålesund kommune vil stå for. Nynorsk har alltid vært forbundet med tvang, og språkvedtaket i intensjonsavtalen vil for alltid spikre tvangsstempelet på nynorsken. Det er uheldig for nynorsken som språk.

Hvordan kan da nynorskbrukerne påstå at kun nynorsk er norsk? «I framtida vil skriv frå kommunen komme på norsk»? Språkloven gjelder ikke kun en vei, eller kun for nynorsken.

Hva med de (snart) 90 prosent av befolkningen som bruker bokmål? I henhold til nynorsken har vi ikke noe norsk språk, kun en etterlevning fra dansketiden. Snart 90 prosent av det norske folk kan ikke ta så feil? Og noen av argumentene mot bokmålet er artig lesning, det nevnes både adel, overklasse og borgerskap. Uten kommentarer om politisk ståsted bak slike utsagn, føler undertegnede seg vel med å bo i et land der borgerskapet står så sterkt. Noe har de sentrale politikerne våre gjort rett, det skal de ha ære for.

Mindre ære tildeles lokale politikere som blir med på språkkomplott som i intensjonsavtalen. Overfor flertallet i befolkningen i nye Ålesund kommune burde de gått i skammekroken. Skal det være ett bestemt administrasjonsspråk, må det reflektere flertallet i befolkningen.

La oss ta vare på Ivar Aasen, og den kulturhistorien vi har fra dansketiden – som bokmålet er resultat av. Og så aksepterer og respekterer vi hverandres språkvalg, og slutter med denne tøvete diskusjonen om hva som er rett språk. Veien dit heter språknøytralitet.

Odd-Østen Hurlen; du trenger ikke flytte til Østlandet. Bli her du hører hjemme, vi trenger stemmen din ved neste valg. Lokalpolitikerne våre har ved dette valget (igjen) avslørt seg selv. Det er nytt valg om fire år.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!