Men jeg er tvilsom til at denne enigheten blant alle regionens hjerteoverleger på alle sykehus er så total som det fremgår av Wiseth sin innsender. At pasientvolumene blir «for små» ser jeg som en antakelse som ikke oppveier ulempene med lange transporttider og derigjennom tap av hjertemuskel. «Tid er muskel». Volumet blir mindre, men ikke til den grad at det blir en uforsvarlig virksomhet. Hvilket har vist seg gjennom årene i mange land med mer desentralisert PCI-virksomhet enn i Norge.

Statistikk/pasientvolum/fakta:

Om man googler «pci units sweden» kommer det opp en side som heter «researchgate.net». Der finner man en liste over 30 europeiske land som omfatter «alle PCI senter», «befolkning pr. senter» og «befolkning pr. primært PCI-senter» der sistnevnte er senter som er åpne døgnet/året rundt. I Norge er ifølge denne statistikk befolkningen pr. senter 587.00 og 783.000 pr. primært senter. Mange sammenlignbare land ligger på et betydelig lavere og bedre nivå og Norge havner på 21. plass av 30 på listen hva gjelder befolkning pr. senter og på 16 plass av 30 når det gjelder befolkning pr. primær senter.

Jeg synes disse tall vitner om at Norge er sulteforet på PCI-senter og jeg har vanskelig å se at argumentet om «små pasientvolum» er et berettiget hinder for etablering her i Møre og Romsdal. Alle PCI-enheter i hele verden har startet med små pasientvolum for så å ekspandere. Så også St. Olavs i sin tid.

At proppoppløsende behandling har god effekt ved akutt hjerteinfarkt er godt dokumentert men er ingen argument mot etablering av nye PCI-senter rundt om i Norge. Man kan bygge opp en sikker og god PCI-virksomhet som med tiden kan vokse seg robust og faglig sterk og ta hånd om både akutte og planlagte inngrep. Også i Ålesund.

Den prosessen har alle senter vært igjennom og er ikke et argument for å bremse utviklingen igjennom det som ikke kan tolkes som annet enn effekten av eget interesse for egen virksomhet.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!