Leserinnlegg

«Sunnmøringen - fins han?»

Leserinnlegg


Handlekraft, beslutningsvilje, beslutningsevne, næringsvett, nøysomhet samfunnsbygging. Er dette Sunnmøre i dag? Er dette sunnmøringer av i dag? Møbelindustrien var en gang en næring med en indre kraft man ikke så maken til. Mangelen på arbeidsplasser var kanskje den kraften som skapte det som skulle til. På 70-talllet var der ca 130 registrerte (!!) bedrifter i Sykkylven. Et samfunn på 7000 mennesker.

En anekdote: En mann fra søre Sunnmøre kom hjem etter et besøk i Sykkylven. Han berettet følgende: I Sykkylven har de så god råd at de har kjøttkaker til middag midt i uka.

En bedrift startet oftest i kjelleren. Første produktet ble utviklet og produsert der. Pengene måtte tjenes før investeringene kom. Velstanden på Sunnmøre ble skapt i det vesentlige av tre næringer: Møbel, Fisk og skipsbygging. Når gründeren P.I. Langlo på Stranda måtte ansette fleire folk enn det fantes ledige i bygda. Da måtte han til andre bygdesamfunn. Da ansatte han ikke bare en mann. Sammen med mannen kom ei heil familie. P.I. måtte ta ansvaret for alle. Hvordan står det til i dag?

Hvorfor greier vi ikke bygge å en så sårt trengt kryssing av brosundet. Et smalt sund. Hvorfor greier vi ikke å bygge en innfartsvei inn til sentrum. Sunnmøre har flere innbyggere enn Nord Møre og Romsdal til sammen. Likevel ser det ut til at det største og mest moderne sykehuset blir bygget i nærheten av Molde og ikke i Ålesund. Dere som er politikere i dag. Mest sannsynlig går dere inn i historien som den generasjon politikere som manglet både evne og vilje til nyskapning og utvikling. Det ser ut til at dette er tiden da de tre solide bein Sunnmøre bygget sin velstand på forvitres uten at nye fundament blir skapt. Skal Sunnmøre forvitre? En gang manglet Sunnmøre det meste

Å finne arbeid var vondt for de fleste

Sjansene var vel små

For at det kunne gå

Men med kreativitet og vilje lykkes de fleste.

Dere finnes der ute alle sammen - knoppene som snart skal blomstre. Vent bare ikke for lenge.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!