Åpent brev:

«Kommunalminister Monica Mæland: Hvordan kunne du?»

Blir Ålesund: Fra nyttår er Ona (bildet) og Sandøy en del av Ålesund kommune.  Foto: Staale Wattø

Leserinnlegg

Ytterst på Romsdalskysten ligger noen små øyer. Ona og Sandøy er to av de.

Der har folket kloret seg fast i allslags vind og vær i århundrer. De har tilhørt og tilhører Romsdalen og folket har vert stolte av å kalle seg romsdalinger.

Øyene har tilhørt Sandøy kommune, men nå, etter kommunesammenslåingen, har du greid å flytte grensen til Sunnmøre langt ut på Romsdalskysten. Dermed har disse to øyene kommet inn i Ålesund kommune.

Fryktar for framtida og ferja som ytste utkant i den nye kommunen:

– Vi blir aldri sunnmøringar

Ona og Sandøy blir ein del av nye Ålesund kommune, trass i at innbyggjarane sa nei. Fleire seier at dei ikkje klarer å engasjere seg i det komande kommunevalet.


Byen disse to øyene føler seg knyttet til er Molde. Det er dit folket reiser når de skal til byen, ikke Ålesund. Ferja fra Ona, Sandøy går til Aukra (Småge), ikke til Ålesund.

Folket på Ona og Sandøy ville til Aukra kommune. Det var mest naturlig for dem. Du har selv skrevet i en kommentar til SV. «På samme måte som kartleseren på sommerferie, på et eller annet tidspunkt, må innse at han har snudd kartet opp ned». Er det du har gjort i dette tilfellet, Monica Mæland, snudd kartet opp ned?

85 prosent av folket ville til Aukra. Ordføreren i Aukra ville ta imot dem. Fylkesmannen i Møre og Romsdal mente det var det beste, men du mente noe annet.

«Det er mye som tyder på at Ålesunds makthavere har arbeidet flittig i korridorene og bakromma»

Er det byen min som trakker så grenseløst på øya mi? Som ålesunder og onaværing prøver jeg å forstå tvangssammenslutninga som har gjort folket sinte, avmektige og fulle av sorg. Men jeg ser bare mørke. Et fyrtårn som slukner. Et demokrati på hell.


Du ignorerte fylkesmannen. Du ignorerte ordføreren i Aukra. Du tråkket på folket som om de skulle være skitt under skoene dine. Slik føles det for folket.

Hvorfor gjorde du det?

Du har selv skrevet og stått fram i media og sagt «Vi må lytte til folket» Er ikke du med i disse Vi? Eller lever du etter prinsippet at dette gjelder alle andre, «men ikke meg».

Utfordringane står i kø for Eva Vinje Aurdal:

No skal Ålesund-ordføraren bere staur

Fem gamle kommunar skal bli til ein ny. Og den nye kommunen skal leiast av sju forskjellige parti. Men Eva Vinje Aurdal (Ap) trur det skal gå heilt fint.


Hvorfor lyttet du ikke til folket i dette tilfellet?

Dette som du har gjort her, tenker jeg, er misbruk av den makt og tillit som folket har tildelt deg. Måtte du vise din makt på den måten at du ignorerte fylkesmann, ordfører og folket? Øyfolket gråter og spør: Hvordan kunne du og hvorfor?

Ona og Sandøy tilhører Romsdalen og kan aldri bli sunnmøringer.

Men, kanskje du Monica Mæland vil, som kartleseren på sommerferie, før eller siden, oppdage at du har snudd kartet opp ned? Det er ingen skam å snu.

Hilsen fra en som er født og oppvokst på Ona.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leserinnlegg