Leserinnlegg

«Litteratur for vår tid»

Leserinnlegg

Gjennom et langt liv har jeg lest mye om 2. verdenskrig og om jødeutryddelsene i Europa. Men med frigjøring av dokumenter kommer det stadig nye muligheter for bøker som kaster lys over disse ufattelige og forferdelige hendelser.

Forfatteren Laurence Rees (f. 1957) britisk historiker og dokumentarfilmskaper. Har vært kreativ leder for historieprogrammene på BBC, forfatter av flere bøker om 2. verdenskrig .(oppl. Internett) Han har kommet med nye bøker som kaster nytt og mer detaljert lys over hendelsene.

Bøkene «Auschwitz» og «Nazistene» har dokumentarskildringer som overgår det meste. Forfatteren sier selv i en av bøkene: »Bøkene bygger på enestående forskningsarbeider som omfatter omtrent hundre intervjuer med tidligere nazistiske gjerningsmenn, og med overlevende fra leiren, gjennomført spesielt med sikte på boken, og den henter også stoff fra ytterligere hundrevis av intervjuer som ble laget i forbindelse med mine foregående arbeider om Det tredje rike , mange av dem med tidligere medlemmer av nazipartiet. Utbytte av å treffe overlevende og spørre dem ut er enormt. Det gir anledning til et innsiktsnivå som man sjelden oppnår bare ved bruk av skriftlige kilder.

Så langt forfatteren . Når en leser disse bøkene er det nettopp dette som slår meg. Innsikt i tankene til dem som utøvde forbrytelsene på nært hold gir oss større kunnskap om hvorfor dette skjedde .

Så kan en spørre . Er det noe godt poeng å skrive nye bøker om krigsforbrytelser for mer enn 70 år siden? Selvfølgelig er det det, og det er også viktig å forstå hvorfor disse forbrytelsene skjedde. Den som glemmer sin historie står i stor fare for å gjenta den , og et lignende overgrep mot mennesker må vi vel unngå om vi kan det? Men da må vi ha kunnskaper om fortiden.

De som opplevde og så myrderiene ,nedslaktningen og gassing av mennesker i millioner er snart utdødd. Og når sannhetsvitnene forsvinner blir denne hendelsen lett bare en hendelse som få vet noe om, og som dessverre også vil bli benektet av noen.

Historieløsheten er stadig økende i vår tid . derfor er det nødvendig med bøker av dette slaget. Bøkene minner oss om grufulle hendelser i fortiden og advarer oss. Vi kan også lære noe om oss selv. Om hvordan vi kan endre holdninger og væremåter når situasjonen endrer seg.

Bøkene er utgitt av BBC Books, BBC Worldwide Ltd. første gang i 2005, andre opplag 2019. Bør leses av alle som vil kjenne en viktig del av Europas historie, og som vil stå vern om våre demokratiske verdier.

Anbefales.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!