Debatten om Spjelkavik Arena eller Osane skal få ny idrettshall:

– Frykten for at man ikke får realisert «Osane» kommer tilbake

Trine Klemetsen er innbygger i Giske kommune og engasjerer seg i debatten om ny idrettshall 

Leserinnlegg

Mye vil ha mer?

La det være helt klart. Jeg unner alle bydeler og alle våre barn gode tilbud og oppvekstvilkår og skulle helst sett idrettshaller med to og tre baner i gang- og sykkelavstand over alt. Så var det pengene da... Kampen om de kronene som finnes og som faktisk kan fordeles. Da er det greit å holde tunga beint i munnen og unngå at den som roper høyest sitter igjen med mest. I dagens utgave av Sunnmørsposten leser jeg at Inger Johanne Langeland, på vegne av Spjelkavik Idrettslag, uttaler følgende:

«Indre bydel har dårligst hallkapasitet per innbygger, og er den bydelen som vokser mest. Det må også være et kommunalt ansvar å sørge for en tresalshall, sier Langeland og håper ordføreren kommer på banen med det første.»

Hvordan kan dette i det hele tatt komme på trykk, uimotsagt, når der finnes bydeler som ikke har hall i det hele tatt? En rask faktasjekk gir følgende funn:

Indre bydel har to haller allerede før den tredje bygges. På andre siden finner du null prosent hallkapasitet fordelt på snart 11.000 innbyggere fra området Klipra-Hessa.Problemet er at man nå ønsker at kommunen skal inn med penger i det som i utgangspunktet var et rent fylkeskommunalt prosjekt og dermed bidra til å øke hallkapasiteten i indre ytterligere.

Da spiser man av kommunekassa, og alle vet at det i tiden som kommer vil bli beinhard prioritering. Frykten for at man ikke får realisert "Osane" kommer tilbake. Behovet for aktivitetstilbud i ytre bydel nærmer seg prekært.


Inger Johanne Langeland om halldiskusjonen

– Som å sammenligne epler og pærer

Inger Johanne Langeland skjønner veldig godt ønsket om ny hall i Osane i ytre bydel, men mener det blir urettferdig å sammenligne dette med kampen for tre håndballflater i Spjelkavik Arena.


Min frykt er at populistiske utspill som Langeland her kommer med, bidrar til at man uten at det er gjennomtenkt, gjør avveinger som vil gi enkelte barn og unge alt, mens andre står igjen med ingenting. Det er ikke god samfunnsutvikling og kan umulig være en ønsket, selv om man så gjerne skulle hatt tre baner.

Et raskt dykk i SSB motbeviser også uttalelsen om at indre bydel er den som vokser mest. Nok en sannhet som får stå uimotsagt, men denne gangen har vi kanskje nok med å diskutere idrettshallene:

De som bor på Hessa har seks kilometer til nærmeste kommunale idrettshall. Det finnes ingen kommunal idrettshall vest for Larsgården/Fagerlia. Øst for Fagerlia ligger det fem idrettshaller på rekke og rad: Fagerlia, Larsgården, Hatlane, Borgund og Blindheim. Så er det én på Ellingsøy.

Nå skal det bygges enda en hall i Spjelkavik. En som er tre ganger så stor som de jeg nevner over.

Noe å tygge på?