«Det er mulig å utføre arbeidene rimeligere»

Spjelkavik Arena kan gjøres billigere, mener Spjelkavik IL.

Idrettshall: Spjelkavik Arena med plass til 3000 tilskuere når ei spilleflate benyttes. Spjelkavik IL har tidligere uttalt at de håper å få tildelt en firenasjonersturnering når hallen åpner. Hallen bygges i Vasstranda, øst for eksisterende fotballbaner.   Foto: Illustrasjon

Leserinnlegg

De siste dagene har det pågått en debatt i media der ny idrettshall i Osane har blitt satt opp mot realisering av Spjelkavik Arena, en storhall med tre spilleflater. Osane idrettshall blir en kommunal hall som (nye) Ålesund kommune skal bygge og eie, Spjelkavik Arena er et samarbeidsprosjekt mellom Møre og Romsdal fylke, Spjelkavik Idrettslag, Ålesund Klatreklubb og Ålesund Judoklubb/Ålesund Ju Jitsu Klubb.

Spjelkavik Arena er et prosjekt som Spjelkavik Idrettslag (SIL) har jobbet med i mange år. De første samtalene mellom SIL og Fylket var tidlig på 90-tallet, og i 2014 gjorde Fylkestinget vedtak om å flytte idrettslinjen til Spjelkavik vgs basert på at de ble etablert et samarbeid med SIL om bygging av en ny storhall. Nå er utvidelsen til Spjelkavik vgs ferdig bygd, og 300 elevplasser står ubrukt ved skolen. Det haster for fylket å få bygd idrettshall til idrettslinjen.

Spjelkavik Arena med tre spilleflater, klatrehall og kampsport-fasiliteter blir en storstue for hele regionen som vil kunne øke mangfoldet av idrettstilbud og muligheten for større arrangement som turneringer og elite- og landskamper i håndball og andre idretter. Det vil være med å gjøre Ålesundregionen mer attraktiv for de som vurderer å flytte hjem igjen og andre som vurderer å flytte til regionen.

Fylkesadministrasjonen kom i forrige uke med forslag til politisk vedtak om å bygge idrettshall med to hallfater i stedet for tre dersom ikke Ålesund kommunen forplikter seg som leietaker. Det kom overrasende for hallkomiteen i SIL. Begrunnelsen er at kostnader knyttet til tomten for prosjektet er blitt anslått til ca 35 mill. kroner, der mesteparten av kostnadene er flytting av bekkeløpet og turveg. Økonomien til fylket sammen med akutt behov for å dekke behovet for idrettshall til Spjelkavik vgs. gjør at fylkesrådmannens foreslår denne løsning.

Osane idrettshall vil bli en kommunal idrettshall som ligger inne i (nye) Ålesund kommune sitt investeringsbudsjett. Spjelkavik Arena er ikke en del av det kommunale investeringsbudsjettet. Etter ønske fra fylket vedtok Ålesund kommune å stille en garanti for leiekontraktene til idrettslagene. Nå ber fylket Ålesund kommune om å forplikte seg til også å være leietaker for å redusere ytterligere risiko for prosjektet som følge av stipulerte økte kostnader.

SIL har vurdert kostnadene for rekkefølgekravene og mener at det er mulig å utføre arbeidene rimeligere enn det som er stipulert. Derfor har SIL nå bedt Ålesund kommune om et samarbeid for å få ned disse kostnadene. Signalene fra Ålesund kommune så langt er positive.

SIL ønsker å få realisert Spjelkavik Arena med tre spilleflater, klatrehall og kampsport-fasiliteter som planlagt uten at det går på bekostning av Osane eller andre planlagte investeringsprosjekt for Ålesund kommune. SIL ønsker være med å utvikle regionen med å fremme idrettsglede og trivsel gjennom realisering av Spjelkavik Arena.


– Hvis fylket går for tosals-løsning, blir ikke samarbeidsklimaet like bra

– Kommunen må skjønne kor viktig ei storstue og en tresalshall er for Ålesund-regionen, sier Inger Johanne Langeland.Inger Johanne Langeland om halldiskusjonen

– Som å sammenligne epler og pærer

Inger Johanne Langeland skjønner veldig godt ønsket om ny hall i Osane i ytre bydel, men mener det blir urettferdig å sammenligne dette med kampen for tre håndballflater i Spjelkavik Arena.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leserinnlegg