Leserinnlegg:

«Et forsvar for musikk, dans og drama i Ålesund»

Illustrasjonsfoto: Fra en forestilling ved Ålesund ballettskole november 2018. 

Leserinnlegg

Ålesund har et rikt kulturmiljø som er i stadig utvikling. Vi har en stor og sterk kulturskole, herunder også Ballettskolen og Jugendteateret. Elever fra Ålesund går videre og merker seg som profesjonelle kunstnere innen musikk, dans og teater, og dette er fordi de får vokse opp i et miljø der mulighetene er mange.

De yngre elevene ser opp til musikk, dans og drama-linja (MDD) og utvikler seg med målet av å komme inn, først på Fagerlia, også til videreutdanning. Men kunstfagene er ikke bare til for de fremtidige kunstnere. I en verden der industrien blir mer og mer automatisert og produksjon outsources til land med billigere arbeidskraft trenger norske arbeidstakere og bedrifter å bruke det vi er god på i Norge, og det handler om innovasjon og kreativitet. Vi må kunne omstille oss fort for å holde oss fremst i teknologien. Uansett bransje må vi ha arbeidstakere som kan tenke nytt, tenke kreativt, og løse stadige nye utfordringer.

Å kutte ned i estetiske fag nå, i 2019, er kortsiktig og tjener ikke fremtiden til noen av oss. Ungdommen er den viktigste ressursen vi har, og vi må gi dem muligheter til å tenke nytt, tørre, feile, og ta modige valg selv når ting er skumle. Bare å lære seg å stå i det på scenen når man er nervøs og helst vil løpe fortest mulig i andre retningen er en kjempeøvelse for flere situasjoner i den «reelle» verden. MDD-linja gir elevene så mange verktøy som de har med seg videre uansett hvor veien videre tar dem. De får sunnere selvbilde, bedre psykiske helse, og de er rustet til å møte livets utfordringer med mot.

Det er mange profesjonelle kunstnere som har startet karrieren sin på Fagerlia, men det er også mange som har gått til topps i andre karrierer, nettopp fordi de har med seg estetiske fag i ryggsekkene sine.

Jeg har jobbet som dansepedagog i over 20 år. I alle mine år med erfaring ser jeg igjen og igjen personlighetstrekk og evner som bringes fram når ungdommene vokser opp med dans som en del av utdanningsløpet. Danseelevene tar risiko. De prøver, de eksperimenterer, de gjøre feil. De er vant med å få tilbakemeldinger, og tolker dette som positiv. De ønsker å bli rettet på, få veiledning, utvikle seg. De har stor selvtillit, de har evne til samarbeid, og vet hvor viktig fellesskapet blir for den enkelte, og for å få til det meste. De støtter og oppmuntre hverandre, de har høyst utviklet «soft skills», for eksempel empati, raushet, og velvilje for hverandre. De kommer til rett tid, og gjerne før. De kan tenke fort og finne kjappe løsninger når det trengs. Rolig i kriser og med evne til å se på situasjoner fra nye vinkler og finne nye løsninger. De er ikke redd for å jobbe, for å legge inn det lille ekstra som skal til for at noe som kunne vært helt ok blir heller til noe uforglemmelig. Slike mennesker trenger vi!

Jeg er stolt og glad for at vi har så mange muligheter for kunsttalenter i Ålesund, og støtter kollegene våre på MDD i den fantastiske jobben de gjøre for ungdommene våre.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!