Leserinnlegg om mørke nettverk:

«Lys i mørke nettverk»

Kirkens SOS ønsker å takke NRK for Trigger Warning-artikler og Innafor-dokumentarene.

Illustrasjonsfoto: Kirkens SOS er bekymra over hvor mange som er berørt av lukkede forum på det mørke nettet.   Foto: NTB scanpix

Innleggsforfatter: Hilde Lillestøl, leder Kirkens SOS Møre og Romsdal. 

Leserinnlegg

Kirkens SOS er ikke ukjent med at mørke nettverk eksisterer, likevel er det alvorlig å se hvor mange som er berørt. SOS-chat er et alternativ for alle som trenger en samtalepartner på nett. Men vi må utvide tjenesten for å møte behov som er udekket. Og det trenger vi hjelp til.

SOS-chat

Da Kirkens SOS startet SOS-chat høsten 2011, var det nettopp for å være til stede for mennesker som i stor grad befinner seg på nett, og som skriver i lukkede forum og nettverk. Så langt i år har Kirkens SOS besvart 12.400 henvendelser på SOS-chat, omtrent halvparten av disse har selvmordstanker eller selvskading som tema. Av dem som oppgir alder, er flertallet av de anonyme innskriverne mellom 15 og 25 år.

Kirkens SOS erfarer at ungdom foretrekker å kommunisere skriftlig når de skal sette ord på det som er vanskelig. For mange er det derfor uaktuelt å ringe en krisetelefon. SOS-chat kan være et godt alternativ for dem som trenger en samtalepartner på nett. Å bli møtt på en god måte gjør at de kan få tillit til å åpne seg.

Kirkens SOS skulle gjerne hatt enda bedre kapasitet til å svare alle som trenger noen å chatte med hele døgnet. Per i dag er chatten åpen fra 18.30 til 22.30 hver dag, og fram til 01.30 på fredager. Vår målsetting er å utvide kapasitet og tilstedeværelse enda mer.

Lyttende omsorg

Flere av jentene i dokumentaren Innafor uttrykker behov for omsorg. At de trenger noen som har tid til å lytte og bry seg. Dette er ekspertisen til Kirkens SOS og vårt viktigste bidrag. Vi har godt opplærte frivillige som tåler å høre om livet på sitt verste. Frivillige medarbeidere i Kirkens SOS er utrustet som samtalepartnere som våger å snakke om selvmordstanker og det som er tungt. Flere av jentene i NRK-dokumentaren fremhevet nettopp det at de trenger omsorg fra et medmenneske. De trengte å bli sett, hørt og trodd på. Og det får de hos Kirkens SOS.

Kirkens SOS er ikke en erstatning for psykisk helsehjelp, vi er et tillegg. Skal vi lykkes med å forebygge selvmord og selvskading, og bygge god psykisk helse, trenger vi mange ulike tilnærminger i samfunnet og at vi gjør en felles innsats.

Lys i mørke nettverk

Kirkens SOS håper at oppmerksomheten på mørke nettverk kan føre til større åpenhet og økt kompetanse, slik at flere unge som søker på nettet kan bli møtt på sine behov. Hver dag ser vi behovet for gode samtalepartnere. For å kunne utvide tilstedeværelse og kapasitet trenger vi enda flere frivillige enn de 90 ildsjelene som allerede er engasjert i vårt fylke. Sammen kan vi gi lys i mørke nettverk.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!