Leserinnlegg:

«Nærsynt helteepos av Welle»

Enevelde: Vladimir Putin har hatt alle muligheter til å sørge for demokrati, fred og økonomisk utvikling i Russland og nabolandene, men har i stedet ikke bare stått for enevelde, korrupsjon og fattigdom, skriver innleggsforfatteren.  Foto: NTB scanpix

Leserinnlegg

Mandag 28. oktober har Einar Welle fått på trykk et helteepos hvor han i egne øyne har en betydelig birolle. Som så mange andre vernepliktige under Den kalde krigen havnet Welle opp i en situasjon hvor en ikke visste hvordan det ville gå. Mange nordmenn døde på øvelser og ute i oppdrag for freden.


Vi som avtjente vår tid og gjorde vår plikt, og kom mer eller mindre uskadd fra det, skal være stolte av våre landsmenns offer og være evig takknemlige for deres innsats, ikke rakke ned på det.

Som en del av spillet under Den kalde krigen drev begge sidene med provokasjoner og motreaksjoner, deriblant en som Welle fikk oppleve. Det Welle ikke har fått med seg var at den norske regjeringen var bevisst dette og ville ikke eskalere situasjonen videre ved å la seg provosere til full eller delvis mobilisering. Det burde være i den fredelskende Welles ånd, men allikevel stiller han stadig spørsmål rundt dette.

Det som reddet oss under Den kalde krigen var NATO og alliansens artikkel fem. At et angrep på et medlemsland er et angrep på alle. Det er ingen som tror at sovjeterne lot seg avskrekke av hundretusen dårlig trente norske vernepliktige med mangelfullt utstyr.

I dag er ikke Russland og Putin en trussel. For som ukeavisen The Economist skriver, har landet nå en økonomi på størrelse med Spania, korrupsjon på nivå med Papua Ny-Guinea og gjennomsnittlig levealder tilsvarende Libya.

Hovedpersonene i klassiske helteepos er ofte figurer av store evner og krefter, og i Welles øyne er hans idol Putin likeså. Mange har uttalt at den norske regjeringen er historieløs og utakknemlig ovenfor russerne.

Russerne er våre venner, og vi skal være takknemlig for at de frigjorde Finnmark. Samtidig, før vi bøyer oss i for mye nesegrus beundring, er det greit å huske på Molotov-Ribbentrop-pakten. For tross alt, det var Stalin og Hitler som startet Den andre verdenskrig sammen. Like ens må vi huske på at det var amerikanernes industriproduksjon som vel så mye hjalp de allierte å vinne krigen.

Her spilte også norske sjømenn en svært viktig rolle. Mange nordmenn gjorde også en stor innsats ved å hjelpe russiske krigsfanger her hjemme. Hjemmefronten bandt opp nærmere 400.000 tyske soldater i Norge det siste krigsåret, styrker som heldigvis ikke ble satt inn i Tysklands forsvar.

Det kan være greit at de som er kritisk til Vestens skepsis til Putin selv vet sin historie før en påstår at andre ikke kan den.

Videre greier ikke Welle å ta innover seg at den eneste grunnen til at Putin overhodet er interessant for Europa og Vesten er at han bevisst destabiliserer landene rundt seg og i Midtøsten for å skaffe seg makt og innflytelse. Her følger han oppskriften til presteregimet i Iran.

At Vesten og Europa plutselig skulle heve sanksjonene mot Putin, som Welle forfekter, etter han har drept tusenvis av sivile i Syria og Ukraina, i tillegg til å ha skutt ned et sivilt passasjerfly, det er rett og slett for dumt. Putin har en stor mappe på seg ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, og det vet han godt.

Welle avfeier det hele med at Ukraina har nok sine svin på skogen også. Det fremstår ignorant. At Putin invaderte deler av Ukraina etter hans marionettregime der ble kastet av store fredelige demonstrasjoner, ble vel gjort mer for å redde ansikt og avspore mediedekningen av denne personlige katastrofen for han selv. Ikke behøvde han å invadere Krimhalvøya heller for å beholde basene der, for leiekontrakten kunne Ukraina ikke si opp.

Nå er helteepos ofte ensidige og overdrevne, og i Welles penn er de også nærsynt. Putin har hatt alle muligheter til å sørge for demokrati, fred og økonomisk utvikling i Russland og nabolandene, men har i stedet ikke bare stått for enevelde, korrupsjon og fattigdom, men også den vestlige verdens fordømmelser og sanksjoner. Det er trist, for våre venner russerne fortjener bedre.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!