I sin ytterste konsekvens er tvungen målform diskriminerende. Dette bør alle folkevalgte ta inn over seg før de gjør sitt valg i denne saken 12. desember.

I språkdebatten om nye Ålesund har det vært skrevet mange innlegg både i aviser og på sosiale media i det siste. Det har vært mye følelser i sving og det er åpenbart at målform har stor betydning for folks identitet, uavhengig av målføre til avsender av innleggene. Felles er at de fleste føler seg tråkket på ved å bli påtvunget et målføre en ikke behersker eller identifiserer seg med.

Nå som fem flotte og sterke kommuner på Sunnmøre skal slås sammen til én, er det da fornuftig å polarisere sammenslåingen ved å velge det målføre som mindretallet bruker når man vet hvor dypt språket sitter i den sunnmørske folkesjela? Jeg bare spør. Hadde det ikke vært mer samlende og framtidsrettet og heller velge å møtes på nøytral grunn og samles rundt språknøytralitet? Jeg tror da at de andre verdiene vi har i vår sunnmørske folkesjel hadde hatt mye større vekstpotensial.

Ser vi tilbake på løftene som ble gitt i valgkampen, så var det ett parti i Ålesund som løftet kampen mot diskriminering spesielt, nemlig MDG. I punkt 5 over sine fanesaker skriver partiet «Vi vil kjempe mot alle former for diskriminering». Dette er et flott løfte som jeg kan stille meg bak, men å forfordele ett målføre framfor et annet er ikke i tråd med dette løftet. Jeg utfordrer derfor MDG i å være prinsippfast og å holde dette løftet overfor sine velgere og stemme mot språklig diskriminering og stemme for språknøytralitet.

Å svelge rødt politisk, kamelkjøtt er neppe god, bærekraftig kost blant MDGs velgere.

Til de andre partiene vil jeg anmode om at representantene i kommunestyret fristilles i sitt valg, slik at valget gjenspeiler det reelle ønsket blant representantene for velgerne og at ikke partiprestisjen får råde.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!