Klimaendringene gjør at mange får problemer, både mennesker og dyr. Mange bryr seg om miljøet og gjør det de kan for at for at klimaet og miljøet skal bli bedre, men det er fortsatt mange som ikke gidder eller ikke tror at de gjør en forskjell. Men man kan gjøre en forskjell med å bare gjøre små ting. Man kan for eksempel gå eller sykle mer, ta kortere dusjer og kaste søppelet i søpla. Når alle gjør sånne enkle ting kan vi få det til.

Det første argumentet jeg vil trekke fram for at livet i havet skal bli bedre, er at vi innfører flere fiskefrie soner. Hvis vi har flere fiskefrie soner blir det etter hvert mer fisk i havet og vi kommer ikke til å miste så mange fiskearter.

Det andre argumentet jeg vil trekke fram er at hvis vi ikke reduserer plastforbruket, og fortsetter å hive plast i havet, vil mange dyr dø ut. Dyr setter seg fast i plasten, og veldig mange fisker og dyr tror det er mat og spiser det. Hvis en fisk spiser plasten og vi spiser fisken får vi plast i oss og. Men hvis vi reduserer plast forbruket og rydder opp all plasten i havet vil vi slippe at dyr setter seg fast eller spiser plasten. Det er sikkert mange som har hørt at hvis vi fortsetter sånn vi gjør vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Det er nok mange som ikke tror på det, men det er sant og vi alle må ta det seriøst. Hvert år blir det kastet minst åtte millioner tonn plast i havene i verden. Det er altfor mye, men det er bare vi som kan gjøre noe med det.

Det siste argumentet mitt for å redde livet i havet er at vi slutter å bruke fossilt brensel og heller fornybar energi. Fossilt brensel er for eksempel olje og kull. Vi i Norge henter ut mye olje, og noe av det kommer opp på overflaten der fugler og sjødyr er. Når oljen ligger på toppen av vannet og fuglene skal hente seg fisk og de andre dyrene skal opp til overflaten får de olje over hele seg. Når de dyrene får olje på seg trekker det seg helt inntil kroppen. Da fryser de, blir syke og dør. Når fugler får det på seg klarer de ikke å fly, de prøver å spise av seg oljen men da blir de bare forgiftet i tillegg.

Det jeg prøver å fortelle er at alle kan gjøre en forskjell. Det er ikke bare de som bestemmer som kan gjøre noe for å få et bedre klima og miljø, men det kan vi og. Selv om det er mye vi kan gjøre er det mye regjeringen og kan gjøre. Det er vi som velger hvem som bestemmer i landet, og derfor må vi velge riktig.

Skrevet av Sofie Humblen (12), sjuendeklassing ved Åse skole.