Sosiale medier har revolusjonert måten vi mennesker kommuniserer med hverandre, og har utvilsomt mange positive sider, men vi må også tørre å snakke om medaljens bakside.

Forskning viser at hyppig bruk av sosiale medier fører til dårligere psykisk helse, spesielt blant unge jenter.

Tre av ti unge sier de blir mer misfornøyde med eget utseende når de ser bilder av bloggere og influensere i sosiale medier. Nesten halvparten av unge svarer at de føler et press om å se bra ut i sosiale medier. Man trenger ikke å scrolle langt nedover Instagram før man finner noen som er penere, bedre trent, mer populær eller generelt sett ser ut til å ha et bedre liv enn en selv.

De siste årene har jeg blitt mer bevisst på hva som preger min feed på Instagram, og har blant annet avfulgt en del kjendiser eller influensere. Samtidig har jeg begynt å følge mer humoristiske sider fulle av memes, samt noen oppegående mennesker med kloke budskap. På den måten har jeg i høy grad skjermet meg selv fra sammenligninger med uoppnåelige idealer, og gjort min egen feed mer underholdende og opplysende.

Problemet er at det er ikke bare photoshoppede bloggere som gjør at andre føler seg utilstrekkelige. Vi gjør dette mot hverandre også. Det er nok mer nærliggende å sammenligne seg selv med en venninne eller medelev enn en kjendis man aldri har møtt. Til tider virker Instagram som en konkurranse om vise frem de koseligste julebildene, de bratteste fjelltoppene, de mest fantastiske reisene. Alle har tilsynelatende perfekte vennskap, den perfekte kjæresten og perfekte familier.

Nylig innså jeg at jeg selv er en del av problemet. Jeg legger gjerne ut et bilde av meg selv på en fjelltopp med raske briller eller på fest iført pene antrekk, men sannheten er jo at mesteparten av livet mitt tilbringes alene på sofaen i en stygg joggebukse, en snus i overleppa og en trashy TV-serie. Jeg legger heller aldri ut bilde av meg selv når jeg ligger i senga og gråter hele dagen.

Sannheten er at verken jeg eller noen andre er på fest, på fjellet eller på reise hver dag. Vi viser kun frem høydepunktene, men da gir man samtidig et feilaktig inntrykk av livet man lever. Vi viser hverandre glansbilder som andre igjen bruker som sammenligningsgrunnlag for eget liv. «Tenk om noen ser på min profil og tenker at de kunne ønsker de hadde mitt liv?» tenkte jeg plutselig på her en dag, og ble litt flau av min egen trang til å fremstå som mer sporty, pen, morsom og interessant enn jeg er. Jeg ønsker ikke å bidra til at andre skal føle seg utilstrekkelig.

Jeg har derfor valgt å deaktivere min Instagram-konto og slette appen fra mobilen min på ubestemt tid, da det føltes riktig for meg. Dette er ingen oppfordring til andre om å gjøre det samme, men jeg håper at vi alle kan tenke mer over hva vi legger ut og hvordan det påvirker andre, og ikke minst hvordan du selv påvirkes av andres glansbilder.