Om en trailer eller et tog brenner norsk diesel eller diesel fra et annet land, er påvirkningen på miljøet den samme.

Norge har vært velsignet med store inntekter fra olje- og gassindustrien.

Oljefondet er per dags dato ca. 10 000 milliarder kroner. Et hinsides tall som ingen kan forstå. For å synliggjøre det, er det ca. 2 millioner per nordmann. Norge skal ha en olje- og gassindustri i mange år fremover. Vi kan ikke bare skru igjen alle kraner i morgen. Samtidig må vi kunne tenke to tanker samtidig, og ta tak for å møte fremtiden.

Keiserens nye klær; Det hjelper lite at Equinor, som statsminister Erna Solberg sa på NHOs årskonferanse i 2020, skal kutte klimagassutslippene ved utvinning av olje og gass med 40 prosent innen 2030, og til nær null i 2050. Det er jo bra at utvinningen av olje skal bli mer klimavennlig, men fortsatt er oljen like lite klimavennlig.

På Norsk olje og gass sin årskonferanse i 2020 snakket Erna om at vi må ruste Norge for fremtiden, samt at det er viktig å sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris.

Hva blir så gjort av våre folkevalgte for å sikre dette som er så viktig? Ikke så mye dessverre, noen vindmøller her og der, noe støtte til solcelle og elbiler, og det er det.

Det blir ikke satset på bærekraftig og moderne energiformer.

I Nyttårstalen sa Erna

«Fremtidens arbeidsliv må være smart og nyskapende. Men også grønt (…). Fremover vil vi særlig jobbe med hydrogen som energibærer (…). Vi har satt oss ambisiøse klimamål for å unngå farlige klimaendringer».

Hydrogensatsingen til Norge er så minimal at vi kan si den er null.

Jon A. Løkke i hydrogenselskapet Nel uttalte til e24 etter spørsmål om Norges hydrogensatsing «Dessverre veldig tannløs. Vi blir fraløpt i Norge». Tyskland derimot har vedtatt en stor satsing på hydrogen med avsatte midler på 90 milliarder kroner. Dette gjør de ikke bare for å redde verden, men skape industri og arbeidsplasser.

Statsministeren viser til at det skal bygges flere hydrogenferger, og det er flott. Men det monner veldig lite og er defensivt. Hvorfor ikke tenke litt stort når det gjelder miljø, og ikke minst skape arbeidsplasser og inntekter?

En nærliggende moderne og miljøvennlig energikilde er Thorium. Norge er igjen velsignet med muligheter. Vi har store forekomster at dette stoffet som kan benyttes i et kjernekraftverk.

Beregningene varierer, men det er sannsynlig at det nok forekomster av Thorium til å levere all den elektriske kraften vi trenger i Norge i minimum 2000 år.

Ja, det er snakk om kjernekraftverk, og ja, så snart det blir nevnt kjernekraft er det mange som tenker at det er farlig. Det er feil, punktum. Alle tenker på de tragiske ulykkene i Tsjernobyl og Fukushima når det er snakk om kjernekraft. Sannheten er at kjernekraft står for en mikroskopisk del av den strålingen vi omgir oss med. Radon er den største bidragsyteren til stråling. Faktisk 6000 ganger mer enn fra kjernekraftverk. Dette ifølge en rapport fra FN. Er du en sann skeptiker til kjernekraft må du slutte å fly for eksempel. Det medfører større påvirkning av stråling. FN viser også til at kjernekraft er en nødvendighet for å kunne møte energibehovet fremover med grønn energi.

Sammenlignet med andre fornybare energikilder som vind og sol tar et kjernekraftverk opp en brøkdel av arealet, behovet for materialer som stål og betong er dramatisk mindre, og produksjonskostnadene er lavere per kWt.

Avfallet fra et Thorium-kraftverk har en halveringstid på et på 100 år sammenlignet med et av dagens kjernekraftverk som er tusenvis av år. Altså en mye enklere håndtering av avfallet.

Thorium-kjernekraftverk var operativt i USA allerede på 60 tallet, men da en ikke kan produsere atomvåpen av «avfallsstoffene» ble det litt uinteressant fra myndighetene sin side og de gikk over til uranbasert kjernekraft.

Min oppfordring til våre folkevalgte er å begynne å tenke noen store tanker for å møte fremtiden. Bygg Thorium-kraftverk, bruk deler av energien til å fremstille hydrogen som igjen kan benyttes i transport på land og sjø som gir nullutslipp. Bra for miljøet og bra for Norge AS i form av arbeidsplasser og inntekter.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!