Leserinnlegg

«Hvorfor må et slikt anlegg plasseres i en fjord når storhavet er tilgjengelig?»

Som innbygger i Ålesund kommune må jeg innrømme å ha «sovet i timen» når det gjelder å følge med på saken om nytt kloakkrenseanlegg. Aksjonsgruppas arbeid for å få alternativ plassering har fått meg til å bråvåkne.

Kvasneset: Kan noen forklare meg hvorfor et slikt anlegg må plasseres i en fjord når storhavet er tilgjengelig, spør Marit Bjørkavåg i dette innlegget.  Foto: Morten Hjertø

Jeg bråvåkna, håper flere vil våkne. Vi er seint ute, men vi har tid til å forandre plasseringa.

Marit Bjørkavåg
Leserinnlegg

Innbyggerinitiativet har samlet inn 1500 underskrifter. Dette ble overlevert Ålesund kommune i januar 2021. Nå leser vi at det mulig ikke vil bli behandlet fordi det er en pågående plansak. I 2018 ble et tilsvarende innbyggerinitiativ levert. Det ble ikke behandlet fordi formannskapets og rådmannens innstilling var å IKKE GÅ VIDERE med planleggingen. De ville beholde gjeldende renseanlegg og oppgradere disse. Bystyret valgte å gå IMOT rådmannens og formannskapets innstilling.

Altså:

  • 2018 ble ikke innbyggerinitiativet behandlet for innstillingen var NEI til et renseanlegg
  • 2021 innbyggerinitiativet blir ikke behandlet for det er en pågående plansak

På hvilken måte kan vi som innbyggere i Ålesund kommune bli hørt?


Støtter innbyggeraksjon

Avdelingsleder for avløp krever ny utredning

Blant over 1.500 underskrifter med krav om utredning av alternativ lokasjon for kloakkrenseanlegg for Ålesund kommune, står navnet til Svein Johansen. Han er avdelingsleder for avløp i Ålesund kommune.


Klart vi må rense kloakken vår. Men på hvilken måte og hvilket sted er til beste for innbyggerne i Ålesund? Vi har allerede en sterkt forurenset Ellingsøyfjord og en ikke mindre forurenset Borgundfjord. Må vi virkelig begynne å forurense en fjord til? Ålesund og Sula er heldige som har storhavet rett ut. Kan noen på en enkel måte forklare meg hvorfor ikke kloakken kan sendes ut i storhavet istedenfor innover i fjordene?

I Sunnmørsposten 4. januar 2021 kan vi lese at Sindre Nakken, Tore Johan Øvstebø og Dag Olav Tennfjord roser prosessen med utredninga av renseanlegg så langt. Da jeg leste dette oppfattet jeg en viss «halleluja» stemning i innlegget deres. De presenterer at rensingen vil være på 80–90 %. Minimumskravet er 70 % og jeg kan ikke finne noe sted at de kan love en rensegrad på 80–90 %.

De påstår også at Eltrane har vært vurdert og forkastet. Dette er ikke riktig. Aksjonsgruppa på Sula ba om en utredning i retning Eltrane. Et lite tips til de nevnte er å gå inn på Sulas kommunestyremøte 15.10.2020. Der får man en del svar fra Asplan Viak. Ikke alle svar der som er klare og tydelige, men det er lærerikt.


Lesarinnlegg

«Grundig prosess for reinseanlegg på Kvasneset?»

Sindre Nakken (SN), Dag Olav Tennfjord (DOT) og Tore Johan Øvstebø (TJØ) går i en kronikk i Sunnmørsposten 5. januar ut med positiv argumentasjon for å legge det felles kloakkrenseanlegget til Kvasneset.


«Halleluja» stemning var jeg også vitne til da jeg var tilhører ved Indre Borgund bydelsutvalgs møte 2. desember 2020. Der presenterte Elin Nerem en rosenrød historie om tidenes grønne valg og store miljøgevinst for Ålesund kommune. Da hennes innlegg, som var totalt fri for ulemper for innbyggerne i Ålesund var ferdig, ble det åpnet opp for spørsmål. Et av spørsmålene som kom var hvorfor ikke annen plassering var tatt i betraktning? Svaret Nerem ga var at veien til Langevåg ikke var dimensjonert for slik tungtransport i en byggeperiode og at Solevågen ikke har nok strøm. Slike svar oppfatter jeg mildt sagt flåsete.

Ved et strømbrudd/driftsstans vil urenset kloakk fra 70 000 personer gå rett i fjorden. Medikamenter, kjemikalier og industriavløp vil ikke bli renset. Følgende svar ga Asplan Viak på Sula kommunestyremøte 15.10.2020 da de ble spurt om badekvalitet og ekolibakterier: «badekvaliteten vil bli bedre enn hvor som helst i Borgundfjorden». Er det et svar som er godt nok for oss som innbyggere?

Det er også blitt sagt at lukt ikke vil være noe problem. Nå har retorikken forandret seg til at renseanlegg lukter. Også Vegsundet, Blindheim, Skåthaugen, Ramsvika, Flisnes og Emblem kan bli rammet av kloakklukt. Ved tilsvarende renseanlegg andre steder i landet er lukt et problem. Pipa på Kvasneset vil bli lavere enn høyeste punkt på Veibustfjellet. Det vil si at når innbyggerne i Ålesund og Sula benytter seg av de flotte turstiene på fjellet, vil de gå i terreng høyere enn pipa. Altså vil turfolket gå rett inn i drittlukt når de egentlig ønsker å gå tur i frisk og rein luft.


1.500 ålesundere vil ha ny utredning om kloakkrenseanlegg i Sula:

Da er Ålesund alternativet

Tre ganger har Sula kommune sagt nei til å utrede alternativ plassering av kloakkrenseanlegget på Kvasneset, og de er ikke innstilte på å ei ny utredning.


Kan noen forklare meg hvorfor et slikt anlegg må plasseres i en fjord når storhavet er tilgjengelig? Hvorfor blir ikke innbyggerne hørt og innbyggerinitiativ tatt på alvor?

Jeg bråvåkna, håper flere vil våkne. Vi er seint ute, men vi har tid til å forandre plasseringa.


Kritisk til rapport

Mener fakta må på bordet for kloakkanlegg

– Dette er ikke godt nok, sier Håvard Vollset Lien. Han mener det er vesentlige mangler i den ferske rapporten om et nytt kloakkanlegg på Kvasneset, og at politikerne risikerer å bli lurt.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!