Endring er som regel både konfliktfylt og vanskelig for de involverte og møtes gjerne med motstand. Men, god endringsberedskap kan være den mest avgjørende ferdighet i fremtiden.

Vi som bor i Norge stiller høye krav til norsk politi – og det skal vi fortsette å gjøre. Da er det godt å kunne slå fast at den nødvendige tilliten er på plass, at norsk beredskap er robust og at politiet stort sett har midlene de trenger for å holde oss trygge.

Politireformen er en av de mest omdiskuterte og kritiserte i nyere tid – dømt nord og ned av blant annet Senterpartiet. Reformarbeid er krevende og det tar ofte litt tid før resultatene kommer. I slike diskusjoner bruker jeg å minne om røykeloven og innføringen av røykeforbud på offentlig sted. Jeg kjenner ingen som i dag ikke lovpriser denne reformen. Det var ikke få drapstrusler Dagfinn Høybråten (Krf), ansvarlig statsråd mottok under arbeidet med innføringen av loven.

Arne Johannesen, tidligere leder for Politiets Fellesforbund, er blant dem som nå tar til motmæle mot svartmalingen av politiet. I et avisinnlegg beskriver han 2020 som «best ever» for lokalt politi. Han peker blant mye annet på nye politistillinger og nye politibiler som forklaring på hvorfor det er slik, og konstaterer at summen av dette betyr bedre tjenester til innbyggerne i Sogn og Fjordane.

Dette er også virkeligheten de fleste steder i landet. Johannesen uttaler i samme intervju: «kriminalitetsbiletet er i stadig endring og det er ikkje talet på politibygningar som er suksessfaktoren for kvaliteten på vårt arbeid».

Norsk politi er nå bedre rustet til å håndtere moderne kriminalitet enn noen gang før. De etterforsker mer og de har trappet opp tilstedeværelsen der kriminaliteten faktisk skjer. Likevel fortsetter opposisjonen kampen mot et moderne politi - til tross for at alle pilene peker i riktig retning. Forstå det den som kan.

Vi har nådd målet om to politifolk per 1000 innbyggere, politiet rykker raskere ut enn før, politiet selv melder at ting går i riktig retning i kjølvannet av en krevende politireform, og ferske tall viser at tilliten til politiet øker.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!