Kapasiteten for rensing av kloakk er sprengt. Fjorder som Borgundfjorden og Ellingsøyfjorden er langt over grenser som er satt, og noe må gjøres med problemene i «gamle Ålesund» og Sula. Alternativene er oppgradering av gamle anlegg til ukjent kostnad, eller nytt renseanlegg. Om gammelt estimat – 450 mill. holder er tvilsomt.

De nye kommunene i «nye Ålesund» er ikke involvert i utfordringen, ei heller økonomisk for beboerne. Gamle Ålesund og Sula har inngått en samarbeidsavtale som senere skal behandles politisk i begge kommuner. Gamle Ålesund skal betale 80 % av kostnadene og Sula 20 % Sula er vertskap, og anlegget skal fysisk plasseres et sted på Sula.

Det er nå tre forslag til lokalisering – alle i den lille bygda Kvasnes. Samtaler med dem som bor der gir inntrykk av undring over mangt i denne saken. De har ikke tillit til prosessen, for de ser at målinger og resultat blir pyntet og tilpasset.

Strømforhold er lunefulle, og opptrer ulikt gjennom året. Resultatene fra målinger ellers i året er ikke som på vinterstid. I perioden november – mars er faren for at utslippet flyter opp størst – nærmest som olje på vann. At utslippet er på 50–60 meter dybde hjelper lite da, og luktproblemet et faktum tross den uttynningen renseanlegget gir. Ved strømbrudd – enda verre, for da slippes kloakken urenset.

I indre bydel fra Vegsund og østover er skepsisen sterkt økende. Trivsel og økonomi utfordres. Våre sydvendte områder verdsettes jo positivt, men kan tape verdi grunnet luktproblem fra anlegget. Oppgradering av eksisterende anlegg er trolig en bedre og langt billigere løsning som må undersøkes på skikkelig vis.

Tidligere estimerte kostnader – 350 mill. for bedre rensing av Brusdalsvatnet til samme befolkning bør bidra til en oppvåkning, for totalkostnaden kan bli en mrd.

Det er folket, og ikke kommunen som skal betale, for kostnadene blir overført til beboerne i gamle Ålesund og Sula. Manglende og/eller selektiv informasjon kan skape dårlig samarbeidsklima. Sannhet kreves knyttet til målinger og annet grunnlagsmateriale. Eventuell triksing med tall/informasjon er ikke greit.

Utslipp langt inne med viker og fjordarmer i alle retninger? Skal Storfjorden også bli uren, og er østligste punkt på Sula virkelig beste løsning?

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!