Området som i første rekke kan bli rammet er folkerikt, for østre del av Sula og gamle Ålesund har til sammen mer enn 10000 innbyggere. La oss se nærmere på noen forhold.

Verditap for boliger i de to områdene: Flere tusen boliger kan i ulik grad bli rammet. Verditapet kan variere fra mindre beløp til sjusifret tall for de mest utsatte områdene. Samlet verditap kan bli flere hundre million kroner.

Fremtidig boligbygging. Potensialet for nye boliger er stort både på Kvasnes og i området mellom Kvasnes og Solevåg – egentlig attraktive boligområder i forhold til den ubebodde vestre delen av øya. På nordsiden av Vegsundbrua er det folkerikt, men utallige små og større prosjekt fortetter stadig området. Potensialet for nye boliger er fortsatt stort, men populariteten kan fort snu ved eventuelle luktproblem.

Ålesundsområdet er vekstområdet i fylket, for det er her folketallet vokser, mens det er tilbakegang i resten av fylket totalt sett. På listen for de mest folkerike tettstedene i landet, finner man brorparten av gamle Ålesund + Sula som en samlet enhet på 10. plass. Attraktive boligareal er viktig for ei kommune som har, og ønsker å ha befolkningsvekst.

Andre forhold. Det finnes kanskje gode svar på spørsmål som kostnader for oppgradering av eksisterende anlegg vs. nytt anlegg, hvor havner det illeluktende slammet etter rensing, konsekvenser av langvarig strømbrudd, hvor mange pumpestasjoner som behøves for å få til nyanlegget, hvorfor ikke ta vinter-måling av strømforholdene nå, og sikkert mange andre aktuelle spørsmål.

Om vi skal beholde posisjonen som det folkerikeste mellom Trondheim og Bergen, kan vi ikke gjøre store tabber som å utfordre populære boområder, samt å redusere attraktiviteten i områder med stort potensial.

Det viktigste spørsmålet som trumfer de andre er imidlertid hvorfor man gambler ved å plassere renseanlegget så langt inne i fjordsystemet når det finnes alternativ ut mot havet.

Viktigst nå er å avklare nytt anlegg versus oppgradering av eksisterende, og å velge rett sted dersom nytt kloakkrenseanlegg blir valgt. Skribenten Harald Gjøsund har beskrevet «utenfor Æhammeren» vest for Sandvika i Langevåg i flere leserbrev, og med avløpsrør og utløp i havet utenfor Eltrane. Et fornuftig forslag.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!