Til tross for dette mener Senterpartiet og KrF at denne politikken skal videreføres.

«KrF mener det er viktig med en solidarisk ruspolitikk som har omsorg for dem som sliter med alvorlige rusproblemer» skriver KrF sin stortingskandidat Harry Walderhaug. Samtidig ønsker hans eget parti å sette en stopper for rusreformen, og fortsette å straffe rusmisbrukere over en lav sko.

Rusreformen som skal opp i Stortinget vil gjøre det lovlig å ha en mindre dose av ulike typer rusmidler, noe som gjør at for eksempel en heroinavhengig ikke risikerer bøter eller fengsel. For selv om KrF foretrekker å straffe «synden» ut av folk, er det bevist gang på gang at fengsel og bøter ikke fører til mindre rus, men heller det motsatte.

Vi har i årevis ført en ruspolitikk som ikke virker, noe også Høyre må ta en del av ansvaret for. Nå er heldigvis denne tiden snart forbi. Forskning viser tydelig at straff ikke er et egnet virkemiddel for dem som har ruslidelser. Rusavhengighet er en sykdom og må derfor behandles deretter.

Å bruke narkotika er fortsatt ulovlig, men det å bruke narkotika skal få konsekvenser vi vet virker – oppfølging, hjelp, samtaler, behandling, avrusning og konsekvenser hvis du ikke møter opp til oppfølging.

Kristelig folkeparti sin drømmeverden der alle er snille, og alt ordner seg til slutt eksisterer dessverre ikke. Realiteten er at det finnes de som selger narkotika, vel vitende om at dette ødelegger andre mennesker. Det er disse vi må sette inn ressurser for å ta, i stedet for å prioritere å ta tunge rusavhengige eller å straffe unge som er nysgjerrige.

Slik lovverket er i dag vil en ungdom som prøver marihuana risikere å havne på glattcelle, kledd han naken for å sjekke kroppens hulrom, få huset ransaket og bli truet med straff, når det ungdom egentlig trenger er veiledning og hjelp.

Vi må også anerkjenne at det finnes de som bruker rusmidler som rekreasjon, samtidig som de lever normale liv. Om dette er greit eller ikke får være opp til hver enkelt, her er det nok uenigheter i flere partier. Men vi tror uansett at samfunnet har mer nytte av at politiets ressurser frigjøres til å ta de som selger fremfor å straffe de som trenger oppfølging og hjelp.

KrF mener ifølge seg selv at samfunnet har et stort ansvar for å gi hjelp og behandling til de som er avhengige av rusmidler. En videreføring av dagens ruspolitikk vil ikke gjøre at de berørte tørr å be om hjelp, fordi de vet at dette vil medføre straff. Med rusreformen er det håp om at dette skal snu, og at flere tørr å be om hjelp uten å være redd for å bli straffet.

Til Kristelig Folkeparti og Senterpartiet – dere fører en utdatert politikk basert på utopiske idealer. Rusreformen er kanskje den viktigste sosialpolitiske reformen vi kan gjennomføre. Det er den som betyr mest for dem som sitter nederst ved bordet, og er en av de reformene som sier mest om hvordan vi møter mennesker som ikke har det så greit.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!