BIO-midlene administreres av fylkeskommunene. NHO Møre og Romsdal og LO Møre og Romsdal oppfordrer bedriftene til å søke på midler til kompetanseheving og omstilling og ber fylket om å være raske til å fordele midlene.

– Pakken understreker fylkeskommunens rolle som regional nærings- og kompetanseutvikler.

Møre og Romsdal fylkeskommune har tidligere vist stor vilje til å sette av penger til kompetanseheving for næringslivet. I koronatiden er dette ekstra viktig, sier regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, Espen Remme.

I en kartlegging som NHO gjorde i 2020, kommer Møre og Romsdal fylke best ut når det gjelder å sette av BIO-midler til bedriftene i 2021. 8,75 millioner kroner ble satt av i fylkesbudsjettet. Viken kommer på 2. plass med vel 8 millioner. Til sammen ble det bevilget 50 millioner i BIO-midler til fylkene. Nå kommer det altså 200 ekstra millioner ekstra i forbindelse med regjeringens nye krisepakke.

NHO har jobbet intenst mot myndighetene for å øke BIO-midlene, så der friske BIO-midlene er et viktig gjennomslag og svært godt nytt for bedriftene. Riktig bruk av BIO-midlene tetter kompetansegapet og øker omstillingsevnen i norske bedrifter, samtidig som vi holder hjulene i gang og opprettholder verdiskapingen i norsk næringsliv. Det bidrar til å holde folk i jobb, får folk tilbake i jobb og gir ukvalifiserte riktig kompetanse slik at de kan komme i jobb. Det er også spesielt aktuelt nå når kompetanse hos norske arbeidere blir diskutert mye i debatten om arbeidsinnvandring, sier Espen Remme.

Resultater fra NHOs kartlegging av avsatte BIO-midler i fylkesbudsjettene for 2021 (før ekstrabevilling på 200 mill.)

Fakta om BIO-midler:

  • Bedrifter med omstillingsutfordringer kan søke om tilskudd.

  • Tilskuddet skal bidra til å motvirke utstøting fra arbeidslivet ved å styrke kompetanse til ansatte i bedrifter som har omstillingsproblemer, og som på bakgrunn av dette må foreta vesentlige endringer av bedriftens produksjon eller etablere seg på nye markeder.

  • Opplæringen skal inneholde teori, men kan kombineres med praktisk trening.

  • Det blir kun gitt tilskudd til opplæring som kommer i tillegg til bedriftens ordinære opplæring.

  • Det gis ikke tilskudd dersom det er knyttet bindingstid til opplæringen, eller om opplæringen er obligatorisk for at ansatte skal oppfylle faste nasjonale krav.

  • Tilskuddet skal kun gå til opplæring av egne ansatte.

  • Det blir ikke gitt tilskudd til bedriftsintern opplæring for ansatte som er 100 prosent permittert, men delvis permitterte kan delta i opplæringstiltak den tiden de er i jobb.

  • Søknad om tilskudd skal sendes til den enkelte fylkeskommune. Mer informasjon skal ligge på den enkelte fylkeskommunes hjemmeside.

  • Ansvaret for BIO-midlene ble flyttet fra NAV til fylkeskommunene fra og med 1. januar 2020.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!