Mange rusavhengige lever under svært uverdige forhold og med mange psykiske og fysiske plager. Det er helt nødvendig å styrke både den lokale helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten slik at personer med rusproblemer får hjelp, ikke straff. Senterpartiet mener at dersom besittelse eller bruk har sammenheng med avhengighet, skal ikke forholdet forfølges strafferettslig.

Hvorfor støtter vi da ikke regjeringas rusreform? Vi mener en generell avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika vil føre til økt forbruk av narkotika og frata politiet virkemidler de trenger for å ta «bakmennene» også. Rusreformutvalget tror at avkriminalisering ikke vil påvirke bruken av rusmidler i samfunnet.

Folkehelseinstituttet har derimot i sin høringsuttalelse påpekt at det ikke er belegg for denne påstanden. Små endringer kan ha stor skadevirkning i samfunnet og utsette barn og ungdom for økt risiko for misbruk. Det er logisk å mene at generell avkriminalisering vil oppfattes som at narkotikabruk er lovlig.

Regjeringens forutsetning var at rusreformen skulle gjennomføres uten økte bevilgninger. Det legger ikke til rette for at rusavhengige kan få helsehjelp og hjelp til et verdig liv i stedet for straff. Senterpartiet mener det trengs en nasjonal satsing på rusforebyggende arbeid.

Foreldre som opplever at ungdom er i ferd med å utvikle problematisk rusbruk, må få mer hjelp og støtte. Det bør for eksempel etableres familie- og pårørendestøtteprogram, med tenåringsforeldre som særlig prioritet. Avkriminalisering vil føre til at gode oppfølgingstiltak ikke lenger kan gjennomføres som i dag.

Både fastlegetjenesten og andre viktige funksjoner i den kommunale helsetjenesten må styrkes kraftig. Det er for eksempel altfor lett å behandle folk inn i rusavhengighet fordi det ikke er tid og kompetanse nok til å velge andre veger. Senterpartiet mener en rusreform må ha klare mål og tiltak for å sikre bedre helsehjelp og tverrfaglig oppfølging av rusavhengige. Vi mener rusavhengige bør slippe krav til egenandel for helsetjenester, slik at de lettere oppsøker helsetjenesten og får hjelp.

Det er i kommunene ettervernet i hovedsak skjer, også når det gjelder bolig, arbeid eller utdanning. Kommunene trenger et skikkelig løft for å kunne tilby et godt ettervern. Regjeringa snakker lite om hvordan folk skal få hjelp. Og det er mange høringsinstanser som mener generell avkriminalisering er feil veg å gå.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!