Ingen konsekvensutredninger er laget om de lange vingene. Asker-ulykka skjedde fordi radarsignaler kom på avveie. Nå kan det skje igjen.

Våre myndigheter baserer seg ikke på ny kunnskap og nye retningslinjer. De har ikke laget egne rapporter, fordi utbygger ikke har bestilt dem. Hva skjer når omfangsrike turbiner bygges rett ved radarstasjonen?

Rotorbladene vil utgjøre 16 fotballbaner og stå som en vertikal mur i lufta. Skyhøy og brei vindindustri vil blokkere. I februar ringte vi de som drifter radaren. De sitter i Bodø, og visste ikke at bygging var i gang. Deres siste notater i saken var fra 2007.

Så konsekvensanalysene om flysikkerhet er mildt sagt gamle og utdatert. Radarstasjonen virker oversett. De gambler med mange liv, for Bodø styrer både nasjonale og internasjonale fly langs kysten og ute i havet. De kontroller luftrommet i sør til Sognefjorden, i nord til Ørlandet og i vest til 0-meridianen i England. Luftrommet i Nordsjøen er mest utsatt.

For 11 år siden gav Eurocontrol klare anbefalinger for vindindustri:

Sone 1 – Innenfor 500 m fra radar: Ingen vindturbiner

Sone 2 – 500 m – 16 km: Detaljert konsekvensutredning

Sone 3 – Utenfor 16 km: Ingen antatt konsekvens

Haramsøya er i sone 2 og skulle hatt «detaljert konsekvensutredning». Allerede i 2008 kom en amerikansk rapport som pekte på rotorbladene. Så dette har man visst i snart 13 år, lenge før de begynte å sprenge på Haramsøya.

Flysikkerhet er viktig for oss alle, men ingen tar grep. Så vår advokat i Øverbø/Gjørtz skreiv nylig til Avinor, Luftfartstilsynet og NVE og ba om deres nye vurderinger basert på dagens virkelighet. Ingen svar.

Utbygger sier selvfølgelig at konsesjon er gyldig, fordi den bygger på faktagrunnlaget man hadde i 2006. Slik juss er ikke bygd på allmenn fornuft og rettsfølelse. Vi tror på redelighet, ny viten, samfunnssikkerhet og forskning. Kunnskap må trumfe utdaterte forestillinger i en rettsstat. Vi kan ikke risikere ei ny flyulykke slik vi hadde i Asker i 1972.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!