Du får poeng etter mengde og hvilke dyr det er som du kan vise fram.

Hvem er det som står bak dette? Jo, en del lokale jakt- og fiskeforeninger, og bak disse er Norges Jeger- og Fiskerforbund som tydeligvis ikke har noe imot denne «sporten». Det kan være greit å vite for folk at vi har en organisasjon som gjør sitt beste for at vi ikke skal bli belemret med for mange lyder, spor eller syn fra andre dyr enn mennesket ute på tur.

Et bilde på omfang og hva det gjelder, gir statistikken over hvor mange dyr av ulike arter som ble felt i jaktåret 2019–2020. Jeg kan nevne nøtteskrike: 6050, trost: 8500, ekorn: 1040, rødrev: 23620, skjære 18540 og bever: 1620.

Dette bare et utdrag for å få fram omfanget. Dette er altså noen arter man lærer særlig ungdom til å skyte ned i konkurranser om flest mulig drepte dyr. Ønsker man å melde sin «ungdom» inn i en slik forening?

Skal vi takke for at noen tar på seg å holde bestanden nede av f.eks. trost, nøtteskrike og ekorn? Vi må jo hjelpe naturen slik at vi ikke flommer over av ville dyr. Bever var totalfredet fra 1800-tallet, da den var i ferd med å bli utryddet. I Sverige og Finland er den fremdeles totalfredet, men i Norge kan du skyte så mange du vil mellom 1. oktober og 1. mai. Dette er delvis i tida da den har små unger, noe som gir en ekstra gevinst i antall. Argumentasjonen for denne jakta er meget tvilsom, for å si det mildt. Må vi vente til man igjen finner ut at man må gå til totalfredning for å redde det som er igjen?

Jeg er ikke uenig i at det er positivt å ha jakt på dyr som gir utbytte i form av kjøtt. Dette er jakt på basis av grundig telling/oversikt, og som naturen i de fleste tilfeller tåler. Enkelte ganger kan det jo stilles spørsmål om en ikke burde begrense jakta på f.eks. rype og storfugl i en del områder for en periode.

Vi har også uønskede arter som er kommet inn, f.eks. mink og mårhund og som gjør skade på opprinnelig fauna. Hva med konkurranser på disse? Men vi har dessverre en forening som tydeligvis ser på alle dyr som et mål for børsepipa, uten noen særlige begrensninger. Kanskje sportsfiskere bør vurdere sitt medlemskap i en slik organisasjon. Gi dem et fotoapparat i stedet for et gevær, så fikk vi se flere dyr ute i naturen.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!