Man kan jo mene hva man vil om rettferdigheten i denne skjevfordelingen, men generelt er det positivt at ordførere engasjerer seg på sine innbyggeres vegne for det de mener er til det beste for dem. Engasjementet fikk stor oppmerksomhet, uten at jeg vet om det hadde noen effekt.

Hvor urettferdig denne skjevfordelingen er, vil det sikkert være ulik oppfatning av, men den blir iallfall ganske uvesentlig sett i det større perspektivet – i global sammenheng!

Ulikheten mellom fattig og rik gjenspeiler seg også når det gjelder tilgangen på vaksiner mot covid-19! Det er pengeboka som rår, til tross for fine ord fra verdens statsledere om at vi alle står sammen i pandemien. Om lag 80 % av vaksinene som hittil har vært tilgjengelig, er kjøpt opp av ti land og vaksineallianser! Vaksiner bør grunnleggende sett handle om å redde liv og forebygge sykdom.

For mange lav- og mellominntektsland er den økonomiske nedgangen som følge av nedstenginger dramatisk. I Norge har vi i motsetning til mange andre land en pengesekk å ta av i krisetider. Det er dessuten i vår egeninteresse at så mange som mulig blir vaksinert så fort som mulig. Som det er sagt: Ingen er trygge før alle er trygge!

Derfor, siden det også er i vår egeninteresse, og fordi det vil være solidarisk, håper jeg våre ordførere kan ta initiativet til et nytt felles opprop (få gjerne med alle landets ordførere!) for å få regjering og storting til å ta et internasjonalt initiativ for å få slutt på denne urettferdige skjevfordelingen!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!