15. april er tidsfristen for å ta valg om hvilke studier man skal søke i høyere utdanning. Dagens arbeidsmarked er komplekst og i stadig forandring. For mange er dette valget både kompleks og vanskelig. Hva bør man gjøre for å ta et godt studievalg?

For det første bør man skaffe seg selvinnsikt med å kartlegge egne kunnskaper, ferdigheter, egenskaper og verdier.

For det andre vil det være nyttig å finne fram til hvilke studiemuligheter som finnes med utgangspunkt i egne interesser og forutsetninger. Dette kan gjøres gjennom å forestille seg en mulighetshorisont. En mulighetshorisont vil inneholde flere studier som kan være aktuelle å søke på for den enkelte. Man kan kartlegge sin mulighetshorisont ved bruk av Internett, eller å finne fram til interessante personer i eget nettverk. Ei god nettside er Utdanning.no.

Det vil også være lurt å tenke gjennom hvilke spørsmål man vil stille personer i sitt nettverk. Utdanningsinstitusjonene kommer med nye studietilbud som er tilpasset viktige trender og utviklingen i samfunnet. De som tar disse studietilbudene vil være forberedt til å gå inn i de nye yrkene som kommer og som vil komme i framtiden.

For å kartlegge mulighetshorisonten kan man f.eks. lage et tankekart eller ei liste der man skriver ned interessante studier. I en slik prosess bør man ta hensyn til opptakskrav, språkkunnskaper, hvilke studiemuligheter som finnes og tilgangen av jobber i ulike bransjer.

Til slutt må man forsøke å ta et godt studievalg. Valgkompetanse er kunnskaper om ulike måter valg kan tas på og en bevissthet for hvordan en selv foretar valg. Både rasjonell tenkning og intuitiv viten vil påvirke et studievalg. Rasjonell tenkning vil si at man foretar en rangering av ulike studiemuligheter med utgangspunkt i egen mulighetshorisont. Man finner fram til ulike argumenter som taler for og imot f.eks. de tre øverste studievalgene på lista.

Et hjelpemiddel, i denne rasjonelle tankeprosessen, kan være å tegne et skjema der man lister opp disse argumentene. Intuitiv tenkning vil si å åpne opp for kreativitet, fleksibilitet og kreativitet i en valgprosess. Det vil ikke alltid være like lett å finne fram til alle forhold som påvirker et studievalg og vi må øve oss i å bruke intuitiv tenkning. Tilfeldigheter kan spille inn i en valgprosess. Det vil ikke alltid være slik at man kan styre livet sitt selv og noen ganger vil tilfeldigheter spille inn på situasjonen. I en slik situasjon vil utfordringen være å finne gode måter å takle tilfeldighetene på.

De som vil lykkes i framtidens arbeidsmarked er de som kombinerer rasjonell tenkning med intuitiv viten i sine valgprosesser gjennom sin yrkeskarriere.

Lykke til!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!