Leserinnlegg av Anders Lindbeck

«Må støtte de seriøse»

Ålesund kommune kjøper varer og tjenester for milliarder hvert eneste år. I april ble «Etiske og sosiale kontraktskrav for Ålesund kommune» vedtatt i kommunestyret.

SV: Anders Lindbeck sitter i Ålesund kommunestyre for SV.  Foto: Privat

Leserinnlegg

Innholdet i saken og selve vedtaket viser at både administrasjon og flertallet av politikerne er opptatt av å fremme et seriøst arbeidsliv.

Det er viktig at Ålesund kommune legger til rette for at de seriøse aktørene får gode konkurransevilkår. Vi vet at arbeidstakere i en del bransjer ikke har gode nok lønns- og arbeidsvilkår. Selv om de aller fleste bedriftene er gode arbeidsgivere med trygge og gode arbeidsforhold, vet vi at mange ikke får fast arbeid og opplever en arbeidshverdag hvor sikkerheten er for dårlig. Kommunen må derfor stille krav som aktivt støtter de seriøse bedriftene og at det blir en fair konkurranse mellom disse.


Leserinnlegg av Christian Holstad Lilleng

«Skolenes landsforbund oppfordrer til flere lærlinger i Ålesund kommune»

Lærlinger er fremtidens fagarbeidere som vi trenger mange av i årene som kommer.


Møre og Romsdal trenger mange fagarbeidere i årene som kommer. Derfor er det positivt at over halvparten av 16-åringene velger å begynne på yrkesfag til høsten. Ålesund kommune må være aktive i arbeidet med å sikre nok læreplasser. Det må skje i egne virksomheter og hos de vi kjøper varer og tjenester hos. Vi stiller derfor tydelige lærlingekrav til bedrifter kommunen skal bruke.


Matroslærling i Kystvakten:

Lonita (19) fann lykka i uniform på sjøen

Lonita Lillerovde stortrives i uniform på havet. Ho kan gjerne tenke seg å jobbe vidare for Forsvaret.


Med økt mobilitet i Europa og verden blir det press på norske lønns- og arbeidsvilkår. Det er mange norske kommuner som stiller strenge krav til de som utfører oppdrag og tjenester. Flere har innført den såkalte oslomodellen, som er konkret når det gjelder krav til lærlinger, fast ansettelse, bemanningsbyrå og organisering av prosjekt.

SV i Ålesund har i flere år forsøkt å få innført lignende krav som de gjør i Oslo. Nå har vi vedtatt en del av disse kravene. Det er et steg i riktig retning. De etiske og sosiale kontraktskravene skal evalueres om et år. Da vil SV nøye vurdere om det bør stilles enda strengere krav og hvilke lokale tilpasninger som er nødvendig. SV tar kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv.


Nå kan alle videregåendeelever få rett til å fullføre utdanningen

I dag er hovedregelen at videregåendeelever skal fullføre skolen innen tre år. I den nye Fullføringsreformen foreslår regjeringen å fjerne tidsbegrensningen.