Det gir oss alle store valgmuligheter mellom ensakspartier og det som jeg vil kalle brede partier som kan bidra til å løfte og bære et regjeringsansvar.

Ellers er det økt spenning om mandatene her i fylket, der kun 7 mandater skal fordeles etter normale kriterier, men det åttende mandatet er et utjevningsmandat, som kan ende på omtrent hvilket parti som helst, som når over sperregrensen på 4 % nasjonalt.

Som tidligere politiker, har jeg mye gammelt stoff liggende i mine gjemmer. Like etter at jeg leste om disse 18 listene, kom jeg over et dikt skrevet av Harald Sverdrup, en kjent lyriker som døde i 1992. Diktet heter Stemmeseddel, og jeg så det på trykk like før stortingsvalget i 1989. men vel verdt å se også før årets valg.

Stemmeseddel

Stem på havet,stem på vinden som styrer bølgene og former skyene,stem på havets plankton og hvalens kjærlighetskonserter,stem på skrei, sild, sei og lodde.

Stem på grunnfjellet, stem på svabergog tankefulle utsikter,stem på grunnvannet og moseslag på berget,stem på dype daler tonende som trompeterav bygg og hvete,stem på ballblom, barlind, kålrot og poteter.

Stem på skogen, stem på tjern med abbor, sik,stem på Nordkapp, Son og Melsomvik.

Stem på byer med trær rundt alle husog solsikker i kjørebanene,stem på langsomme biler med blomsterkasser på taket,rødkløver og løvetann i hjuleneog solskinn i lyktene.

Stem på veiarbeiderens ansikt av pergamentfordypet av hieroglyfer,stem på hans armer av treskurd i solsvidd akantus.

Stem på murerens balansegang med stein på stein,stem på hammeren som slår inn sine argumenterfor en fremtid med hverdager, kjærlighetssøndager,barn og sirkus.

Stem på bondens seige hav som syder mørktav møkk og metemark, i bølgeskavl og skavl bak traktoren

Stem på samer, kvener, kvinner,stem på Blomster-Ole, Eng-Marie, Eple-Anton,Guri Fagergås og Vidar Vannmann.

Stem på dem som lever her om hundre år,stem på din sønnesønns gråt,stem på din datterdatters første smil.

Stem på dem som aldri får fredfør verden blir en munnfull fredeligere.

Stem på brannvesenet som prøver, med et sukk,å slukke helvete.

Dette var Harald Sverdrups betraktninger før valget i 1989. Er hans betraktninger like aktuelle når vi skal bruke vår stemmeseddel i år, i 2021?

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!