I begynnelsen av mai har Møre og Romsdal Høyre styremøte. Da skal de blant annet behandle utkastet til partiprogram. Undertegnede er svært bekymret for de alkoholpolitiske forslagene som ligger på bordet.

Høyre foreslår blant annet ytterligere reduksjon i alkoholavgiftene, utvidede salgstider for alkohol i butikk og på Vinmonopolet, sterkøl i butikk, tillate drikking på offentlige steder, og å oppheve statlige begrensninger på skjenketid. Programutkastet markerer et taktskifte fra Høyres linje om en ansvarlig alkoholpolitikk, og det bekymrer oss veldig.

Verdens helseorganisasjon peker på tre sentrale virkemidler for å begrense alkoholskader: Begrenset tilgjengelighet, prisregulering og alkoholreklameforbud. Høyres programforslag rokker ved alle disse tre grunnpilarene ved at de vil føre til billigere og mer tilgjengelig alkohol. I tillegg viser en fersk juridisk utredning at konsekvensene av programforslagene kan bli at verken polet eller alkoholreklameforbudet vil stå trygt om forslagene skulle bli innført.

Norge har polordningen og alkoholreklameforbudet som unntak fra EØS-prinsippet om fri flyt av varer og tjenester av hensyn til folks helse og trygget. Men unntaket avhenger av at vi fører en helhetlig og konsistent alkoholpolitikk, som har som mål å begrense alkoholbruken. Dette innebærer at endringer som gjennomføres av nærings- eller forbrukerhensyn i seg selv kan undergrave monopolet og reklameforbudet.

Vi er bekymret både for helheten og enkeltforslagene i programutkastet. Den juridiske utredningen peker spesielt på forslag som oppretter og utvider salgskanaler for alkohol utenfor Vinmonopolet som problematisk. Samtidig understreker juristene at også den totale effekten av forslagene vil kunne få konsekvenser, og at det er den samlede alkoholpolitikken som vil ligge til grunn for en vurdering.

Alkoholbruk er en betydelig risikofaktor for avhengighet, kreft, diabetes, hjerte- og karsykdommer, psykisk uhelse og selvmord. Norge har sluttet seg til målet om å redusere det skadelige alkoholforbruket med 10 prosent innen 2025. Regjeringen har nylig lagt fram en nasjonal alkoholstrategi, som skal bidra til å nå målet om redusert skadelig alkoholkonsum. Programforslagene vil undergrave dette viktige arbeidet.

Covid-19-pandemien har på brutalt vis synliggjort viktigheten av en motstandsdyktig folkehelse. Pandemien har for mange også bidratt til økt ensomhet, angst og depresjonssymptomer, dårligere økonomi og risiko for langvarig ledighet. Det gjør befolkningen mer sårbar for økt alkoholkonsum. Derfor er det viktigere enn noen gang å slå ring om alkoholpolitikken.

Undertegnede ber derfor om at programkomiteens alkoholpolitiske forslag skrotes – av hensyn til folkehelsa.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!