Leserinnlegg av Hans-Peter Kaaresen

«Omvegen Møreaksen»

Årets stortingsvalg vil for Møre og Romsdals vedkommende bli særdeles viktig.

Møreaksen: Vi snakker om stortingsvedtak som vil få store og alvorlige konsekvenser i mange tiår framover for fylket vårt, sier Hans-Peter Kaaresen i dette innlegget.  Foto: Marius Simensen

Leserinnlegg

Forvaltningen av samferdselsmidlene, altså de økonomiske bevilgningene til Møre og Romsdal blir det aller viktigste temaet. Vi snakker om stortingsvedtak som vil få store og alvorlige konsekvenser i mange tiår framover for fylket vårt.

Stikkordet er Europavegen E39, og hvor denne skal gå gjennom Møre og Romsdal fylke.

Det er det nye sammensatte Stortinget etter høstens valg som skal bestemme skjebnen for Møre og Romsdals kvalitet på vegnettet i mange tiår framover. Hvis Stortinget skulle gå i den fella, at de bestemmer at E39 skal gå i en lang, særdeles kostbar og utdatert omveg, under havet, via øyriket, over verdens største hengebru, og gjennom Molde by i flere rundkjøringer osv. ville jeg blitt meget forundret. Et slikt vedtak vil gjøre stor og ubotelig skade.


Deler av næringslivet mobiliserer for Møreaksen - har doblet antallet bedrifter

– Nå har næringslivsledere for mer enn 100 virksomheter fra Møre og Romsdal signert. Mange av dem store og toneangivende industribedrifter, sier Terje Dyrseth.


Forslaget til Nasjonal Transportplan, NTP, kan sammenlignes med ønskelisten som blir sendt til julenissen hver jul. I dette tilfellet er det Stortinget som er julenissen. Det er veldig viktig at alle er klar over at intet vegprosjekt som er kommet med i NTP er godkjent før Stortinget har gjort vedtak om det. Altså, foreløpig kun ønsker på politikernes ønskeliste.

I det siste har vi kunnet lese utsagn som at «Møreaksen er bestemt», og lignende, men det er altså ikke tilfelle. Uansett, om det er ordføreren i Molde Torgeir Dahl, eller lederen av Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité Helge Orten som til stadighet gjentar seg selv på dette punktet, så er omvegen Møreaksen enda ikke bestemt.


Erna om Møreaksen

– Dersom en ikke vil ha veg da starter en omkamper

Et nei til Møreaksen vil utsette kryssing av Romsdalsfjorden voldsomt, er beskjeden fra statsminister Erna Solberg.


I løpet av de siste årene, har en engere krets, hovedsakelig med bostedsadresser i og rundt Molde, fått jobbe omtrent uhindret, og i fred og ro, med planleggingen av Møreaksen. Den engere kretsen har bestått av «smarte» politikere og byråkrater i kommunale og statlige stillinger, der Vegvesenet har vært en særdeles god medhjelper og støttespiller.

Arbeidet har fått foregå nærmest i fred og ro, uten at noen har blandet seg i særlig ubehagelig grad, og forstyrret. Det vil si, noe «støy» har det vært, men ikke mer enn at de dyktige «herrer» har greid å parere det på en grei måte.


Frank Sve etter ny undersøkelse:

Ber Erna Solberg stoppe Møreaksen - eller gå av

- Statsministeren bør straks få stanset det videre arbeidet med Møreaksen Og dersom hun ikke vil lytte til folkeviljen, bør hun gå av.


For eget vedkommende vil jeg uten forbehold si at jeg, inntil for en kort tid siden, har sovet i alle timene når dette har foregått. Nå har jeg våknet, bråvåknet! Men jeg vil driste meg til å si at veldig mange andre også må ha sovet her. Hvordan dette forsøket på et «samferdselsran» kunne ha foregått så lenge uten at vi har reagert, er nesten ikke til å forstå.

Men heldigvis, så ser det ut til at både Nordmøringer, Sunnmøringer og en ganske stor del Romsdalinger er i ferd med å se hva som er i ferd med å skje. Nå er det veldig mange som har våknet i denne saken, som tydeligvis har vekket et stort engasjement i folket, og saken har fått mange argusøyne rettet mot seg, og det er ikke for sent å gjøre noe med det. Heldigvis!


MDG-politikere ut mot Møreaksen

Seks ledende Høyre-kvinner gikk torsdag ut og sa det ikke fantes noe alternativ til Møreaksen. Jo, det gjør det, sier MDG-politikerne i fylket.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!