Økonomi og kostnader har vært den store teama. Det var også tema når politikerne i Ålesund og Sula ble hasteinnkalt til et felles informasjonsmøte om saken. Der hadde prosjektleder for anlegget på Kvasneset Elin Nerem fått med seg Hogne Hjelle fra Bergen kommune som deltaker på møtet.

Det er ikke til å stikke under en stol at kloakkrenseanlegget i Bergen ble langt dyrere, med over 1.7 milliard kroner, enn det som de hadde kalkulert med. Dette bekreftet Hogne Hjelle, samtidig som han uttrykte at pessimisme ikke er dumt. Dette forteller at kostnader for slike anlegg i fjellhall kan være svært vanskelig å beregne.

Pessimismen til kloakkrenseanlegget på Kvasneset

Ålesund kommune trenger ikke å gå over fjorden for et samarbeid med Sula kommune. Problemet er stort nok på denne siden. Sula kommune har valgt å være egen kommune og kan derved også løse sine egne problem, uten at Ålesund kommune skal påføre sine egne innbyggere store ekstrakostnader.

Prosessen rundt renseanlegget på Kvasneset har ikke vært optimal. Samtidig har det også vært holdt tilbake informasjon. Det er ikke bra om en skal ha en åpen og transparent prosess som folk har tillit til. Jeg har vært på flere informasjonsmøter, med prosjektleder Elin Nerem. På disse møtene blir det i stor grad lagd vekt på fortreffeligheter, mens usikkerhet og manglende analyser blir underkommunisert.

Eksempel: At strømmåling som skulle være en del av konsekvensanalysene har vært ute av drift på de mest kritiske tidspunktene, i flere måneder, nevnes bare i en bisetning og i beste fall bagatelliseres. Et annet forhold er lukt. Her har Ålesund kommune brukt konsulentselskaper for å underbygge luktproblemene, når de kunne ha hørt på erfaringer fra andre anlegg som har dette problemet. Vil Ålesund kommune garantere for at de som ikke bor på Vegsund, Flisneset/Emblemsvågen og Emblem blir uten lukt om renseanlegget blir bygd på Kvasneset? Står vindretningen på Sør Øst, det fineste været i Ålesund vil trekken fra Kvasneset ramme Skothaugen, Spjelkavik og Åse.

Konsekvensanalysene som Sula kommune har ansvar for, er etter flere sin mening underdimensjonerte, med flere mangler. Ålesund kommune har etter min mening ansvar for å forta en selvstendig konsekvens -og sårbarhetsanalyse for å sikre at det som blir vedtatt i bystyret er kvalitetssikret. Det kan heller ikke være slik at det er prosjektleder Ellen Nerem som skal styre det som Ålesund skal mene om saken.

Økonomi og ROBEK

Ålesund kommune har ikke økonomi til å styre mot et merforbruk på kanskje over en halv milliard kroner, selv om regningen blir sendt til innbyggeren. Når prosjektleder Elin Nerem antyder at det er usikre tallgrunnlag for å rehabilitere egne anlegg, er usikkerheten minst like stor for bygging på Kvasneset om en skal lytte til det som skjedde i Bergen. Det er tross alt et gap mellom disse kalkylene, på over en halv milliard.

Jeg mener at Ålesund har ikke råd til å velge Kvasneset. Det er flere forhold som tilsier at Kvasneset må velges bort. Det viktigste er kanskje å imøtekomme egne innbyggere som har stått på barrikadene for å få kansellere Kvasneset som alternativ. Et annet argument som må mer frem i lyset, er, status for rensing av kloakk i de nye kommunene som er knytt til Ålesund, Ørskog, Skodje, Haram og Harøy. Ålesund kommune får mest sannsynlig skjerpa krav om rensing av kloakken her også. Da er det behov for å bygge et nytt renseanlegg som ligger ut mot storhavet.

Skal Ålesund kommune ta ansvar for sine egne problem med rensing av kloakk i Ålesund kommune, er det viktig at politikerne opptrer som ombud for befolkningen som har valgt dem. Befolkningen vet at alle kostnader for vann, kloakk og renovasjon er selvkost. Men det går en grense for hvor store kostnader disse tjenestene skal være. Jeg er også bekymret for fremdriften av en del av de tekniske arbeidene som forgår i kommunen vår. Mange av disse vedlikeholdsprosjektene varer i månedsvis med ditto kostnader som politikerne sender til innbyggerne. Dette er et ansvar som politikerne i Ålesund kommune må intensivere ansvaret for.

Slik som den økonomiske situasjonen er Ålesund kommune er per i dag, og vil være i lang tid fremover, er det kun fornuftig å satse på oppgradering av gamle anlegg. Så må Ålesund kommune videre bygge rensing ut mot havet for de deler av kommunen som ikke har tilfredsstillende rensing av kloakken på sikt.

Det vil være en klok og miljøvernmessig og fremtidsrettet avgjørelse, på lag med innbyggere i hele Ålesund kommune.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!