Jeg har teknisk utdannelse innen maskin og prosess, har jobbet 35 år innen oljebransjen. Oljebransjen omhandler ikke bare olje. Bransjen driver med alle typer separasjoner. Alt fra borekaks, boreslam, olje, vann, gasser til produksjon av drikkevann og annet. Separasjon og transport av fast stoff/ væsker/ gasser er kjent teknologi.

Skit i Smart City

Det som undrer, er at noen har kommet på en god idé. Stukket fingeren i jorda og på kartet, sagt at Kvasneset ser fint ut. Bordet har fanget. I oljebransjen har vi alltid en prosedyre/ prosess for å utvikle det best mulige prosess anlegget i forhold til behovet og fremtidige estimater. Dette har ikke skjedd i forbindelse med Kvasneset. Ålesund og Giske har det største økende befolkningsandelen i fylket. Men da mot nord.

Fakta er at alle de nye kommune delene i Nye Ålesund, samt Aspøya ikke dekkes av Kvasnes-prosjektet. Her ligger det skjulte nye kostnader for Ålesund. Dersom Ålesund skal bli det fyrtårnet som alle store planer og vyer tilsier, så bør Ålesund konsentrere seg om sine egne. Derav også Brattvåg, Vatne, Tennfjord og Skodje. Så kan man invitere til samarbeid med Sula og Giske i ettertid.

I oljebransjen begynner man alltid med flere alternativer og siler så disse ved en strukturert prosess. Det er heller ikke ved en slik prosess gitt at resultatet blir 100 %. Men det blir det beste der og da ut fra forutsetningen.

Kvasnesprosessen

Her har man sagt «Skit i Smart City», bygg på Kvasneset. Utred tre alternativet på samme lokalitet. Man kan også stille spørsmål om lovligheten i forhold til kommuneloven. Anskaffelsesprosessen har et sterkt kontrollregime når det gjelder mindre summer og prosjekter. Men når det kommer til Kvasneset så blir dette lett Ålesund sitt Mongstad. Vi vet ikke sluttsummen før det er satt strek under svaret. Ålesund kan lett få sin egen Mong dersom vi ikke gjøre en fullverdig prosess.

Alternativ utredning

Dersom Ålesund skal være en «Smart City» uten at dette bare blir festtaler, så må det bevilges midler til en alternativ utredning hvor Ålesund står i spissen får å bygge et felles anlegg i vest, som tar hensyn til alle Ålesund sine kommunedeler og også gjør det mulig å samarbeide med Sula og Giske.

Det finnes flere ledige lokasjoner. Derav Nordsiden av Kverv, men også på Bjørnøya eller andre steder i Giske kommune. Ved å legge hovedstammer i Ellingsøyfjorden og Borgundfjorden kan man lett koble på de respektive renseanleggene til disse stammene. Eneste gjenværende utfordring kan bli Brattvåg og Nordøyane.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!