Den gang var byen jødenes udelte hovedstad, og ingen palestinaarabere eksisterte og gjorde krav på byen som sin hovedstad – eller deler av byen for den del. Det kravet dukket først opp tre tusen år senere.

Kong Salomo fikk laget Tempelplassen og bygde jødenes Tempel til Gud Fars Ære – et byggverk og underverk som overgår vår forstand i dag. Likevel omtaler FN og NTB som forer norske medier med stoff, stedet på arabisk som Haram al-Sharif. Som om jødenes Tempelplass kan bli noe annet enn jødenes Tempelplass.

Israel med sin strategiske beliggenhet – på grensa mellom Europa, Afrika og Asia – har blitt hærtatt om igjen og om igjen gjennom historien av forskjellige land eller riker. Slik ble Salomos Tempel plyndret og revet, og landet okkupert. Det samme skjedde i år 70 med det gjenoppbygde Tempelet – som Jesus og Paulus frekventerte. Selv om jødene ble fordrevet og Israel okkupert, har det gjennom alle århundrene bodd en rest med jøder i hele det bibelske landet. Muslimene inntok Israel først for ett tusen år siden, og begynte å bygge moskeer.

Etter å ha vært okkupert i 500 år fikk Norge sin selvstendighet i 1905. 43 år senere ble endelig okkupasjonen av Israel også avsluttet. «Ja, de vant, de vant sin rett!» Men deler av landet var fremdeles okkupert. Israels frihetskamp er enda ikke over. Hver dag er en kamp med nabolandene, FN-systemet og ymse land som Norge, som anklager Israel for å okkupere sitt eget land.

Selve Tempelplassen fra Salomos og Jørgen Hattemakers tid består. Det er et temmelig stort område. Her er det i dag ingen kirke eller synagoge, men flere moskeer. De mest kjente er Klippemoskeen med sin gullforgylte kuppel og al-Aqsa-moskeen. Den siste er bygd oppå kong Salomos staller, og er i en elendig forfatning. Sjølsagt får Israel skylda for det …

Etter hver fredagsbønn under muslimenes nylig avsluttede Ramadan, oppsto det tumulter mellom de israelske vaktmannskapene på Tempelplassen og moskebesøkende. Hvor viktig og hellig er Ramadan egentlig for religionsutøvelse? Skal Ramadan være en fredelig tid for muslimer? Hvordan kan det ha seg at fastende muslimer minutter etter sin gudstjeneste har hendene fulle med slagvåpen, steiner og, ja, til og med skytevåpen? Hvor kom alle disse remediene fra? Hvordan kan det ha seg at de med slik utrustning i raseri går til angrep på ordensvaktene på Tempelplassen under Ramadan rett etter fredagsbønnen? At fredselskende muslimer etter moskebesøk agerer slik, overgår min forstand. Impuls eller organisert og planlagt? Så vidt jeg vet, kom alle slåsskjempene tomhendte til al-Aqsa-moskeen og fredagsbønnen.

I Norge som i Jerusalem oppstår det husleiekonflikter jevnlig. Namsmannen i Norge kaster ukentlig ut familier av hus og leiligheter selv om de har små barn. Sommer eller vinter spiller ingen rolle. Aldri blir slikt til spetakkel eller en mediesak. Hvis palestinaarabere i Israel tilsvarende blir satt på gata, blir det en mediesak, ja, av alle steder i Norge. Forstå det den som kan! Og utenriksministeren er bekymret: «Voldelige opptøyer har vi forståelse for …» Norsk UD krever reversering av rettsavgjørelser i et fremmed land … Ja, men bare når landet er Israel …

Myten om at palestinaarabere blir fordrevet fra Jerusalem til fordel jøder, lever i norske redaktørhoder. Palestinakomiteen får uhemmet publisere at Israel driver etnisk rensing … Sannheten er at det blir flere og flere palestinaarabere overalt i Israel. Og det har aldri noensinne bodd flere palestinaarabere i Jerusalem enn nå i 2021.

Myten om at Gaza er verdens største fengsel, blir plantet i hodet på oss nordmenn gjennom mediene og ved hjelp av ledende politikere. Området er lite, ja, men ikke så lite. Det bor om lag 2 millioner mennesker der, men de har relativ god plass i forhold til de som bor i verdens storbyer. Folk flest i verden er til vanlig ikke på reisefot, men oppholder seg hele livet i et avgrenset lokalmiljø. Å være fattig i Calcutta er langt verre enn i Gaza … Gaza-stripa er bare avstengt når raketter skytes derfra og i inn i Israel. Blind terror. Ellers i året er det en kontrollert flyt av mennesker og varer inn og ut. I Gaza er det ingen jøder. Gaza er overfylt med hjelpearbeidere som disponerer milliarder. Gaza har selvstyre, men aldri valg. Gaza er trolig verdens verste militærdiktatur der eliten lever i luksus, mens folk flest … Og vel å merke: ikke pga. Israel. Pressefrihet er totalt fraværende, også for norske korrespondenter som vil føle seg trygge, og som gjerne vil tilbake. Derfor feilinformeres vi i Norge, ja, vi blir manipulert til å bli Israelforaktere.

Journalister understreker til stadighet at al-Aqsa-moskeen i Jerusalem er muslimenes 3. helligste sted i verden. Tull og pølsevev! Hadde denne myten vært sannhet, ville muslimer fra hele verden valfartet dit nå og gjennom århundrene. Nei, det er mange andre steder, utenom Mekka og Medina, som årlig samler titusenvis av tilreisende muslimer til religionsutøvelse og fest.

Dronningen av Saba var litt av ei dame. Hun kom til Jerusalem fra langtbortefra på Jørgen Hattemakers tid som så mange andre prominente personer. De kom for å se og høre om alt det vidunderlige som er i Israel, og som skjer der. De reiste aldri til det ikke eksisterende Palestina for å nyte og lære.

Tenk om norske medier ville fortelle oss om alt det vidunderlige som skjer i dagens Israel! Tenk om journalistene ville formidle til oss om alt arkeologene finner overalt i Israel! Bare utgravingene i Davidsbyen kan ta pusten fra noen hver. En dag finner de kanskje hatter som Jørgen har laget. Ja, kanskje til og med en av dem som ble gitt i gave til dronningen av Saba.

Den som kjenner Jørgen hattemaker, vil gjennomskue journalistenes negative omtale av jødestaten Israel og snu ryggen til Palestinakomiteen.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!