Pårørende etter åtte motstandsmenn har varslet rettsak overfor Gyldendal etter påstander i Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» Er det eventuelt grunnlag for et slikt injuriesøksmål? Mitt anliggende er omtalen av Ragnar Ulstein som døde 03.12. 2019. Michelet intervjuet Ulstein i august 2018, men hun benyttet lite av informasjonen i boka. Etter utgivelsen var Ulstein svært opprørt. I stedet for å formidle noe av Ulsteins meninger og synspunkter, benyttet Michelet noen korte sitater som hun flettet inn på steder der det passet for å underbygge hennes egne påstander. Ulstein følte seg misbrukt.

Sterke påstander

I boka hevder Michelet at Ragnar Ulstein og Gunnar Sønsteby har dysset ned, sminket over og hemmeligholdt vesentlig informasjon omkring aksjonen mot de norske jødene i 1942. Michelet framholder at hun har avslørt unnvikelsene i den norske motstandsbevegelsen både før, under og etter aksjonen mot jødene. Svikene begrunner hun med antisemittiske holdninger innad i hjemmefronten. Dette er sterke påstander.

Michelets dokumentasjon

Michelets sentrale bevis handler om et intervju som Ulstein gjorde med Sønsteby i 1970. Sønsteby fortalte i intervjuet (etter ca 58 minutter) at han ble varslet om den forestående aksjonen tre måneder før den ble iverksatt. Ifølge Michelet slo Ulstein deretter av lydopptaket. Da opptaket kom i gang igjen, snakket de om et annet tema. Michelet mener Ulstein og Sønsteby avtalte at denne informasjonen aldri måtte bli kjent, særlig ikke overfor Oscar Mendelsohn som arbeidet med jødenes historie. Ettersom både Ulstein og Sønsteby tilhørte kompani Linge, mener Michelet at de var involverte aktører som hadde interesse av å dekke over manglende varsling og hjelpetiltak overfor de norske jødene.

Injurierende?

Et sentralt spørsmål i en rettssak vil være om disse påstandene er injurierende overfor Ulstein (og Sønsteby) dersom de er usanne? Det nevnte intervjuet varer i over 67 minutter, og Ulstein følger opp informasjonen fra Sønsteby med spørsmål om hvem kildene hans var. Sønsteby svarer at det var hans kontakter i statspolitiet. Intervjuet fortsetter naturlig uten avbrudd. Senere ble intervjuet skrevet ut, og Ulstein arkiverte utskriften i arkivet sitt. Han ønsket på ingen måte å skjule informasjonen, og lydopptaket ble ikke stoppet slik Michelet hevder.

I intervjuet med Ulstein 13.08. 2018 spør Michelet om han vet hvilke kontakter Sønsteby hadde i statspolitiet på denne tiden. De diskuterte navn som Mathias Løvstuhagen, og Ulstein forklarte at han intervjuet flere aktuelle statspolitimenn i 1979. Ingen av kontaktene kunne bekrefte at de kjente til aksjonen mot de norske jødene på forhånd. Michelet vet også dette. Ulstein brukte derfor ikke informasjonen fra Sønsteby senere fordi opplysningene aldri ble bekreftet av andre kilder. Sønsteby kan ha husket feil.

Eventuell rettssak

Et injuriesøksmål skal behandles etter skadeserstatningslovens §3-6a. Erstatningsutmålingen vil avhenge av eventuelt økonomisk tap for fornærmede, og/eller det kan gis oppreisning for skade av ikke-økonomisk art. For avdød person kan nære pårørende reise sak, men det må være mindre enn 15 år mellom ærekrenkelsen og personens død. Høsten 2018 var Ragnar Ulstein den eneste gjenlevende motstandsmannen som ble utsatt for Michelets kritiske påstander.

Det er den saksøkte part som må bevise at de framsatte beskyldningene overfor Ulstein er riktige. Dersom motparten ikke kan bevise at påstandene er sanne, skal retten vurdere om det foreligger æreskrenkelse. Her må det foretas avveininger mellom ytringsfriheten til den som har framsatt beskyldningene, og personvernet til den som mener seg ærekrenket. Retten må særlig vurdere om den saksøkte har undersøkt motargumenter grundig før påstandene ble framsatt, og om Ulstein eventuelt har fått komme til orde med sine synspunkter. På disse punktene synes jeg Gyldendal/Michelet står svakt.

Kommer det en beklagelse?

Jenny Hermine Ulstein (93 år) var i en årrekke sekretær for sin ektemann. Ragnar Ulstein gjennomførte et sted mellom 1.200 og 1.400 intervjuer, og «Jenny Mine» fulgte ham ofte på reiser og skrev som regel utskriftene. Dette enorme innsamlingsarbeidet har i ettertid vært til stor nytte for historieinteresserte. Jeg håper at partene vil inngå en minnelig avtale/forlik før saken havner i retten. Etter min mening burde en uforbeholden beklagelse overfor Ragnar Ulsteins etterlatte kommet for lenge siden.