Leserinnlegg av Kjetil Ermesjø

«De rike blir bare rikere»

Vi nærmer oss et nytt stortingsvalg. Etter åtte år med en Høyre-ledet regjering står Norge foran et viktig veivalg.

  Foto: Gorm Kallestad/NTB

Leserinnlegg

I tillegg står vi fortsatt midt i en pandemi som har påvirket samfunnet og økonomien i ett og et halvt år. Det er nå helt essensielt å vite hva valget står om den 3. september.

Fordelingsproblem

Vi har et stort fordelingsproblem i Norge i dag. En av fem kroner går til den rikeste ene prosenten av oss. Dette er offisielle tall fra SSB. Og størstedelen av de inntektene er avkastning på investert kapital. Fasit er altså at de rikeste blir rikere og alle vi andre sakker akterut. Trodde du USA var et skrekkeksempel på skeivfordeling i samfunnet, så tygg litt på denne: Norge nærmer seg samme situasjon. Vi er i ferd med å ta igjen USA.

Økte forskjeller

Vi ser den samme utviklingen i skattetallene fra SSB. Den rikeste 1 prosenten betaler i snitt 20% i skatt. Den rikeste 0,1 prosenten betaler enda mindre, rundt 11%. En sykepleier betaler ca 25% av inntekten sin i skatt. Og den uomtvistelige realiteten er at forskjellene kommer til å fortsette å øke, hvis ikke det skjer en endring.

Så kommer de store spørsmålene. Hvis Erna Solberg får lov å fortsette å styre landet, kommer det til å bli endringer som gjør forskjellene mindre? Eller vil de fortsette å øke? Har de siste 8 årene gitt noen som helst signaler om en skattepolitisk endring som vil sørge for at de aller rikeste bidrar mer rettferdig til fellesskapet?

Tåkelegger

Fra de som ønsker fortsatt borgerlig regjering hører vi stadig at det er bedriftseiere som må prioriteres, at det er de som skaper arbeidsplasser, og at de ikke har råd til å betale mer i skatt og avgifter. Saken er bare den at det er et argument som tåkelegger fakta. De aller fleste bedriftseiere tilhører ikke den rikeste 1 prosenten. Heller ikke 5 eller 10 prosent av de best bemidlede. Jeg må bare gjenta: 20 % av alle inntektene går til den rikeste prosenten av oss. Ikke til de som eier småbedrifter med noen få ansatte.

De aller rikeste må nå begynne å betale mer i skatt, det er den eneste måten å stoppe den negative trenden. En ny Høyre-ledet regjering vil ikke endre kursen. Den vil fortsette å tråkke gassen i bånn med bind for øynene, fingrene i ørene og ingen hender på rattet. Vi trenger en ny regjering, en som vil sørge for et mer rettferdig skattesystem! Godt valg.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!