Gjennom generasjoner har vi som bor her satt våre spor og skapt et fantastisk kystmiljø som gjenspeiler kystkulturen vi er en del av. Enger avgrenset av steingarder som strekker seg helt til sjøen. Klippfiskbrygger og gamle naust fra en tid da folk drev fiske og tørket klippfisk på steinbryggene ved sjøen. Strandsona er også et viktig rekreasjonsområde.

Særlig beskyttelse

I plan- og bygningsloven er strandsonen gitt en særlig beskyttelse gjennom en egen bestemmelse om byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjøen. Byggeforbudet er imidlertid ikke absolutt og kan fravikes gjennom planer eller dispensasjoner. Det er kommunene som er gitt myndighet til å behandle disse sakene. I forvaltningen skal kommunene ta særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.

Under press

Strandsona er under press og erstattes av industri som ikke trenger tilgang til sjøen. Utfyllingen av 30.000 m² strandsone på Sjukenesstranda ved Vegsund og sprenging av to kilometer med strandlinje på Bolgeneset i Kristiansund, er de siste eksemplene på strandsoner som fjernes for all ettertid. Landskap, natur- og kystmiljø og muligheter for friluftsliv i områdene ødelegges. Felles for ødeleggelsene er at en ødelegger strandsone for å lage industriområder til industri som ikke trenger tilgang til sjøen. På tross av at loven krever et «særlig hensyn», tilrettelegges strandsona for industri som kunne lagt andre steder.

Særlig hensyn

Ingen, verken i kommunen eller hos statsforvalteren som er øverste instans, kan med god samvittighet si at her er det tatt et «særlig hensyn». Ikke et eneste tiltak for å verne om «natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser» er lagt inn i planene. Dette til tross for at private tiltak i området blir stanset og naust fredes.

Statsforvalteren svikter

HI Giørtz er største arbeidsgiver i Sula kommune, og når de sier de trenger mer plass, så stiller kommunen opp. Et nei ville kunne bety at HI Giørtz flytter til en annen kommune og det har ikke Sula råd til. Planen blir derfor godkjent og klagen sendt til Statsforvalteren, og det er her Statsforvalteren svikter. I sitt svar til Sunnmørsposten svarer Statsforvalteren at samfunnsnytten av utfyllingen er større enn ulempene og de støtter seg til kommunens vurderinger.

Statsforvalteren burde her gjøre egne vurderinger og enten avvise planen eller kreve at det blir lagt inn tiltak i planen, slik at den tar bedre hensyn til «natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser» som loven krever. Et avslag hadde kanskje betydd at HI Giørtz på sikt måtte flytte til et industriområde hvor det var plass til å utvide og utvikle seg. Sunnmøre har flere slike industriområder. For samfunnet hadde samfunnsnytten vært større og miljøet fått bevart en viktig strandsone.

Ikke bærekraftig

HI Giørtz skriver på sin hjemmeside at de har ambisjon om å være bærekraftig. En ekspansjon av virksomheten som er basert på at strandsoner blir til parkeringsplass, er ikke det.

30.000 m² med strandsone blir nå parkeringsplass og plass til lagerbygninger. HI Giørtz spiser seg sakte utover strandsona mot Eidsneset. Om noen år trenger de mer plass og ingen tør å stoppe de. I mellomtiden blir strandsoner ødelagt for all fremtid.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!