Det forundrer meg storligen at det fra språkkonsulentene både i NRK og andre etermedia ikke legges større vekt på å korrigere medarbeidere som sluker ord og holder et prate-/taletempo som gjør at lyttere og seere har problemer med å få med seg innholdet i det de sier.

Vi er ganske mange i dette landet som har litt (eller sterkt) redusert hørsel. Dette gjelder i særlig grad oss som har noen tiår på baken. Denne gruppen er trolig også blant de mest trofaste seer- og lyttergruppene til etermedia.

Det viktigste for enhver journalist (og for den saks skyld politiker eller annonsør), enten man skriver eller snakker, og enten den skrevne/talte tekst blir ledsaget av bilder eller ei, bør være å nå fram med sitt budskap. Jeg er redd for at mange «gullkorn» ikke når fram til adressaten fordi taleren sluker ordene eller holder et altfor høyt pratetempo.

Jeg trodde lenge at nordlendinger og bergensere (inkludert nåværende statsminister og enkelte medarbeidere i radioprogrammet «Studio 2») var norgesmestre i å snakke å fort og å sluke ord, men er etter hvert kommet til at de får sterk konkurranse fra både trøndere, østlendinger og rogalendinger, og noen romsdalinger vestlendinger også. For ikke å snakke om enkelte meteorologer som både snakker om «.. ropa» og «Mø. Romsdal», for bare å nevne et par eksempel.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!