SSB’s levekårsundersøkelse tilsier også at ca. 20 prosent av alle med behov, unngår å oppsøke tannlegen fordi det er for kostbart.

Rødt vil avsette tre milliarder kroner til en ny tannhelsereform. Finansieringen gjøres gjennom å øke formuesskatten for personer med særlig stor formue.

I dag er det slik at fem ulike grupper får stønad fra Den offentlige tannhelsetjenesten. Stønadene gir ikke nødvendigvis full dekning, men for de første tre gruppene er tannbehandling helt kostnadsfritt.

De fem gruppene står listet i Lov om tannhelsetjenesten.

• Barn og ungdom fra fødsel til og med det året de fyller 18 år.

• Psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon.

• Grupper av eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie.

• Ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret.

• Andre grupper som fylkeskommunen har vedtatt å prioritere.

• folketrygden gir støtte til 15 ulike tilstander. Blant annet disse fem:

• Tannkjøttsykdommen periodontitt

• Forstyrrelser i tannutviklingen

• Munntørrhet

• Tannskade ved godkjent yrkesskade

• Sterkt nedsatt evne til egenomsorg

Det er i prinsippet ikke mulig å få dekket tannlegeregninga dersom inntekten er lav, – ikke gjennom Lov om tannhelsetjenesten eller i folketrygden.

Et gode ved velferdsstaten som folk flest setter stor pris på, er at helsehjelp er en rettighet uavhengig av tykkelsen på lommeboka. Slik er det ikke dersom det oppstår skade eller sykdom i munn og tenner, skader som kan ha oppstått etter for eksempel kreftbehandling eller annen alvorlig og faktisk livstruende sjukdom i munnhulen. I slike tilfeller er det tvingende nødvendig å frambringe tilstrekkelig med penger for å kunne motta den behandlingen du har behov for.

«Dette er et lite stykke USA i norsk helsevesen. Det vil Rødt gjøre slutt på. Vår tids store reform er at vi skal behandle tennene som en del av kroppen. Derfor vil vi fase inn gratis tannhelse for alle.», uttaler Rødts leder Bjørnar Moxnes.

Rødt mener det er en myte at det er rimeligere å la den enkelte bekoste sine grunnleggende velferdstjenester. Antakeligvis vil prisen være lavere om vi betaler som en del av fellesskapet over skatteseddelen, – en «dugnad» som vil kunne hjelpe enhver når behovet måtte oppstå. Flere vil på dette viset kunne oppsøke tannpleiehjelp og slik unngå å skamme seg over tennene sine.

Rødt går inn for at tannpleie skal være gratis i betydningen på samme måte som det norske helsestellet generelt. Vi mener at manglende refusjonsordninger for tannpleie er å underprioriterte et helseproblem som rammer stadig flere.

La oss sammen spleise på tannhelsa til felleskassa over skatteseddelen!

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!