Når en ser utbyggingen på Haramsøya, skjærer det i hjertet. Folk har mista sitt fjell til utenlandsk storkapital. Folks hus og hjem faller i verdi. Et sterkt Rødt er den eneste garantien for å stanse vindkraft på land, i fjæra og til havs.

Uavhengig

Nytt regime for å søke om utbygging av havvind er ute til høring. Rødt vil at konsekvensutredninger skal være uavhengige og objektive, gjennomført av spesialister som ikke står i noe økonomisk forhold til utbygger. Ikke som i dag når utbygger jobber tett med konsulentene som vurderes prosjektets bærekraft.

Begrunnelse

Det må også kreves en mer utfyllende begrunnelse av skjønnsmessige vurderinger som gjøres i innvilgelse av konsesjon. Den 19. juni 2020 fremmet Rødt forslaget: «Stortinget ber regjeringen stille utbygging av konsesjonsgitte vindkraftverk i bero i inntil Stortinget har behandlet nytt konsesjonssystem for vindkraft på land.» Rødt støttet også et forslag om å stanse ødeleggelsen av Haramsøya spesielt. Det ansvarlige var å stemme for å stoppe vindkraftutbyggingen sommeren 2020.

Frp stemte imot

Begge disse forslagene stemte Frp i samlet flokk imot (sammen med regjeringspartiene). Utbyggingen av vindkraft skjer i vakker natur langs hele kysten. Frp og Sylvi Listhaug kunne ha reddet Haramsøya flere ganger. Men lot det være. For Frp var tydeligvis utbygging av noen ekstra megawatt viktigere enn å ta vare på folk.

Fremskrittspartiet har hatt makten over norsk vindkraftpolitikk fra 2013 til 2020. En serie av Frp-ministere, som har hatt makten over vinden, Tord Lien, Terje Søviknes, Kjell-Børge Freiberg og Sylvi Listhaug, har fornyet konsesjonene. Konsesjonen til vindkraftverket på Haramsøya fikk utvidet frist i 2014 og 2018. I arbeidet med konsesjonen på Haramsøya har vi i Rødt vært med på å avdekke feil i saksbehandlingen, også som har skjedd mens Frp har hatt makten over konsesjonsbehandlingen. Sylvi Listhaug kunne selv ha stanset ødeleggelsen av Haramsøya hvis hun ikke hadde valgt å være med på å ta Frp ut av regjering i 2020 uten noen god grunn. Frp sammen med Høyre har skylda for at Haramsøya i dag ødelegges.

Like greinalaus

Frps andrekandidat er like greinelaus i vindkraftpolitikken. Under Fylkestinget 16. juni 2020 fremmet Rødt et forslag om at Møre og Romsdal fylke skulle stille til rådighet juristhjelp til Folkeaksjonen Nei til Vindkraftverk på Haramsøya. Det forslaget støttet ikke Sve. Den 31. august 2021, midt i valgkampen, later Sve som om at han er mot vindkraft. Han ville altså ikke hjelpe folk på Haramsøya i fjor. Isteden måtte folk på Haramsøya spleise på advokatkostnadene for å kjempe mot vedtaket Frp kunne ha stanset i regjering.

Noen partier som ikke er på Stortinget, sier at de er mot vindkraft. Det er vel og bra. Problemet med å stemme på disse partiene, som går under «andre» på målingene i år, er at stemmene ikke blir representert på Stortinget. Så for deg som er mot vindkraft på land, i fjæra og til havs er Rødt den eneste partiet som vil tale denne saken klart og tydelig de neste fire årene.