Nå vil de ha bompenger for all ferdsel rundt i Ålesund kommune. Har innbyggerne i kommunen sagt ja til en slik tvangshandling? Nei, vi blir tredd en økonomisk gjeld nedover hodet, noe som vi innbyggere ikke vil ha eller har stemt for å få. Dette kommer til å bli en økonomisk belastning for alle og ikke minst småbarnsfamilier og næringslivet.

Bedrer ikke køene

De politikerne som har trumfet gjennom dette syntes sikkert det hørtes fint ut i sine hoder, men ikke å våres. Hva skal vi med det store vegprosjektet i Ålesund som ikke bedrer det som noen kaller for kø, som ikke vil forsvinne med de nye prosjektene? Og hvorfor skal vi betale for Møreaksen - noe som vi IKKE vil ha og som ikke er en trafikksikker vegakse?

Ortens «baby»

Dette er stortingsrepresentanten Orten og en ordfører sin «baby» slik at han skal få fastlandsforbindelse og etablert hytteprosjektene på øya. Han skulle aldri vært i nærheten av denne saken som han nå har interesser i. Skal en stamveg etableres, skal den gå i en rett linje nord/sør eller øst/vest og ikke med store omveier til «Orten-øya». Slike stamveger er en nasjonal sak, og da bør eventuelle bompenger være på de aktuelle strekningene. Da må ikke vi bli ledet til å betale bompenger på tilfartsvegene til slike prosjekter som aksen nord/sør. Tanken på å rasere Solnørdalen og Ørskogfjellet for å lage en veg som tilknytter Møreaksen, er vi på sørsiden av fjorden ikke begeistret for. Skal det være bompenger for denne fjordkryssingen, må det skje på ferjesambandet. Vi som kjører hovedvegen øst – vest skal ikke belastes for noe som vi ikke bruker.

Bedre stamveg

Får vi en utbedret hovedstamveg Ålesund-Dombås, kan vi begynne å snakke om litt bompenger. Det er snart 90 % av gods- og persontrafikken som går den vegen. Før slike store inngrep i innbyggernes økonomiske situasjon gjennomføres, bør det foregå på en demokratisk måte og det er å la innbyggerne få ta del i beslutningen å få vite hvilke konsekvensene det vil få for dagliglivet vårt. Nå er det styrt diktatorisk. De har funnet ut at slik skal vi ha det og kjører prosessen videre til samferdselsdepartementet. Og plutselig står det i avisen hva vi skal ha og betale for uten at vi har gitt dem fullmakt til å gjøre alt de ønsker.

Folkeavstemning

Men det tror mange av politikerne at de kan. Derfor bør det gjennomføres en folkeavstemning i Ålesund kommune om vi ønsker å gi fra oss store deler av vår personlige økonomi til prosjekter som vi ikke vil ha. Ønsker vi å gjøre noe med dette, kan vi ved et regjeringsskifte nå i høst løfte dette opp til rett «bord» å få en folkeavstemning før den økonomiske galskapen plutselig detter ned i postkassen vår som en innbetalingsgiro.

Kjære innbyggere i nåværende Ålesund kommune (kanskje den blir mindre etter høsten): Nå er det på tide at vi står opp og sier ifra at dette finner vi oss ikke i. Gi oss en folkeavstemning.