– De skal sannsynligvis gjøre undersøkelser av havbunnen ned til 400 meters dyp, sier førsteamanuensis Steinar L. Ellefmo ved institutt for geologi og bergteknikk ved NTNU i Trondheim. (Fortsetter under illustrasjonen)

Mineraler Nå vil en utvinne mineraler på havbunnen til produksjon av mobiler, pc-er og andre tekniske ting som i dag utvinnes fra landbaserte forekomster, som etter hvert blir vanskeligere å finne. ILL: NTNU

Lørdag sjøsettes skroget ved Kleven Verft som er designet av Marin Teknikk AS. Til sommeren blir det overlevering. Eier er det sørafrikanske selskapet de Beers, som skal gjøre undersøkelser av havbunnen utenfor Namibia, på det som er den afrikanske kontinentalsokkelen.

På tokt

Til sommeren skal også Ellefmo være med på tokt et helt annet sted og på langt større dyp. Forskere fra NTNU skal leie skip for å undersøke havbunnen nord for Jan Mayen.

Ikke for å finne diamanter, men for å fastslå og avgrense forekomst av kobber, gull, sølv og sink, som Ellefmo sier det sannsynligvis finnes mye av på havbunnen i Atlanterhavet, i tilknytning til den midt-Atlantiske ryggen. Nord for Jan Mayen langs den midt-Atlantiske ryggen er det snakk om helt andre forhold med opp til 3.500 meters dyp.

Klar for omstilling til havrommet

Viktig

– Gjennom vitenskapelige metoder har vi tallfestet hva vi tror vi kan finne og vi har publisert et estimat over hvor mange millioner tonn med malm dette vil gi. De dataene og den informasjonen vi henter inn på dette toktet blir derfor veldig viktig.

Her er et stort potensial både nasjonalt og internasjonalt – langs hele den midt-Aatlantiske ryggen som går gjennom hele Atlanterhavet.

Følg Sunnmørsposten jobb og næringsliv på Facebook!

Gruvedrift

Han forteller at det canadiske selskapet Nautilus med hovedkontor i Brisbane er ganske tett på å starte utvinning av mineraler de har funnet på 1.600 meters dyp utenfor Papa Ny-Guinea.

– De kan være i drift om 3-5 år. Forekomstene er tilsvarende typen vi har funnet i Atlanterhavet. Dette betyr absolutt muligheter for norsk og maritim industri, sier han.

– Foreløpig trenger en skip som kan gjøre undersøkelser av havbunnen, det er litt prematurt å lage produksjonsskip.