– Økt etterspørsel og etter hvert økt internasjonal oljeaktivitet vil føre til bedre tider for offshorebransjen også her hjemme, mener Jarand Rystad i analyseselskapet Rystad Energy.

Analytikeren traff godt med sine analyser av oljeprisene da han sommeren 2014 så for seg en sterk nedgang i prisene som følge av for stor overproduksjon av olje. Følgene ville bli stor ledighet i oljeservicebransjen. Det er den situasjonen vi opplever nå.

Usikre analyser

Fortsatt er oljeprisene på et lavmål og bikker under 34 dollar fatet. Det er dårlig nytt for serviceselskapene som i disse dager arbeider hardt for å gjøre om på finansieringene sine.

Enkelte analytikere strør salt i sårene og mener oljepriser på 30 dollar fatet kan holde seg lenge. – Jeg tror oljeprisen godt kan falle mer. Det er helt åpenbart. Det er store overskuddslagre, og det produseres fortsatt for mye olje, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sweabank til DN.

Men også han tror de vil øke etter hvert, selv om de neppe kommer tilbake til de store høyder på over 100 dollar fatet.Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er mindre optimistisk. Hun tror ifølge DN at det snart lyser rødt på 20-tallet for oljen.

Seinest 2018

Også Rystad mener vi kommer til å oppleve en dropp i oljeprisen i 2016. Så flater den seg ut for så å stige i 2017.

– Om det skulle bli en kollaps i verdensøkonomien, kan det bli en utsettelse av økningen til 2018, sier Rystad til Sunnmørsposten.

Svak Kina-vekst

Det er negative tall for veksten i Kina som skaper overskudd av olje. Samtidig er det usikkerhet omkring oljesand-prosjektene i USA.

Nylig gikk det første tankskipet med olje fra USA på mange år. Det tilfører markedet mer olje.Midt oppe i det hele er det konflikt mellom Iran og Saudi-Arabia. Sistnevnte prøver å kvele oljeeksperten fra Iran med lave oljepriser.

Lavere produksjon

Jarand Rystad tror at utviklingen i etterspørsel, og det faktum at det har vært gjort lite investering i oljesektoren, vil bidra til å presse prisene opp igjen. Han ser for seg en oljepris på 105 dollar i 2020.

Men det vil ta lang tid å bygge opp igjen kapasiteten etter at selskapene har kvittet seg med dem som skal gjøre jobben.