Havila Shipping ASA avholdt ekstraordinær generalforsamling tirsdag. Aksjekapitalen på 377 millioner kroner er satt ned til i overkant av 15 millioner kroner. Det betyr at aksjeeierne tar store tap.

- Den ekstraordinære generalforsamlingen besluttet å nedsette aksjekapitalen med NOK 362.155.188, fra NOK 377.244.987,50 til NOK 15.089.799,50, opplyser Havila i en børsmelding tirsdag ettermiddag.

Aksjene ble tirsdag omsatt for rundt 1,50 kr på Oslo Børs. For ett år siden ble aksjene omsatt for kroner 17,60.

Ingen emisjon

Styret i Havila hadde også innstilt på kapitalforhøyelse og mulighet til å tegne nye aksjer, men styret trakk forslaget før behandling.

Det børsnoterte selskapet har ei gjeld på 5,8 milliardar kroner. Rederiet har frist på seg til 31. januar med å komme fram til en avtale med obligasjonseierne. En avtale med banklångiverne ble inngått tidlig i januar.

Avtalen med bankene er betinga av at obligasjonseierne går med på en tilsvarende avtale. Det er også krav om minimum 200 millioner kroner i ny egenkapital innen 15. mars. Her har Sævik-familien garantert for tegning av 102 millioner kroner av den nye egenkapitalen.

Sævik familien blør

Sævik-familien i Herøy, med Per Sævik i spissen, tar nå tap i hundremillionersklassen for å berge offshore supplyrederiet Havila. De er innstilt på å gå inn med nye friske penger i den kapitalutvildelsene selskapet nå må gjennomføre.Adm.dir Njål Sævik, avdramatiserer situasjonen.- Denne nedskrivingen av aksjekapitalen er i tråd med det vi varslet i en børsmelding 5 januar og som det også ble gjort redefor i innkallingen til den ekstraordinære generalforsamlingen, sier Sævik.Den voldsomme nedgangen innen oljebransjen har rammet Havila knallhardt. Rederiet med mer enn fem milliarder kroner i gjeld og er blitt straffet nådeløst på Oslo Børs der verdiene på selskapet er blitt sendt ned til under 50 millioner kroner.Bare for noen uker siden gikk de offensivt ut og varslet at det hadde fått på plass en refinansiering med bankene, men den planen ble stoppet av eierne bak obligasjonslånene som rederiet har. Nå er spørsmålet om obligasjonseierne krever at deres lån blir omgjort til egenkapital i rederiet. Da risikerer Sævik-familien å miste kontrollen med selskapet.- Den nedskrivingen vi nå har gjort er for å sette oss i posisjon til å gjennomføre en kapitalforhøyelse i selskapet. I den forbindelse er vi i dialog med obligasjonseierne, påpeker Njål Sævik.- Hvor store tap må dere som familie nå ta?- Det har jeg ingen formening om. Det vi gjør nå er nødvendig for å få til en emisjon.- Frykter du at obligasjonseierne krever at deler av lånene blir omgjort til egenkapital?- Enkelte har uttrykt ønske om det. Vi jobber nå videre med å få til en refinansiering og vår klare ambisjon er at vi skal være med videre, sier Sævik.

Les også: Dette gjør rederiene for å få det beste ut av 2016